Leállította az Izraelbe szánt vakcinaszállítmányait a Pfizer amerikai gyógyszergyártó, mert állítása szerint a zsidó állam még nem fizette ki a legutóbbi 2,5 millió dózist.
Zoom
Ha nem fizet, egy ideig nem simogathat oltóanyag-szállítmányokat (fotó: Motti Millrod/Reuters)
A cég vezetőségének egyes tagjai attól tartanak, hogy a legutóbbi választás után éppen újraalakuló kormány nem fog fizetni. Hozzátették azt is, hogy el sem tudják képzelni, hogyan fordulhatott elő egy ilyen baki egy, a szervezettségéről híres országban – írja a Jerusalem Post nyomán az Index.
Az izraeli katonai rádió jelentése szerint a Pfizer meglehetősen morcos lett, és a fizetési késedelem miatt banánköztársaságnak titulálta a zsidó államot.
A lap értesülései szerint Jeruzsálem valóban nem fizette ki a legutóbbi 2,5 millió dózist, így a vasárnapra tervezett újabb 700 ezer adagot tartalmazó szállítmányt a Pfizer visszatartotta.
Az első 10 millió vakcinát annak rendje és módja szerint kifizette Izrael, majd amikor fogyni kezdett az oltóanyag februárban, Benjámin Netanjahu kormányfő további szállítmányokról egyezett meg Albert Bourlával, a Pfizer ugyancsak zsidó vezérigazgatójával. Az izraeli lap írásából az szűrhető le, hogy a megállapodást követő szállítmányok legalább egy részének az árát "felejtették el" átutalni.
Jeruzsálem eddig 2,6 milliárd sékelt (240 milliárd forintot) költött a vakcinákra, s bár a kormány nem megy bele, hogy milyen áron vásárolták az oltóanyagokat az amerikai cégtől, tudni lehet, hogy úgy sikerült gyorsan, óriási mennyiségre szert tenni, hogy az átlagosnál többet fizettek értük, amit némi adatszolgáltatással és megtoldottak.
A Pfizer közölte: jelenleg a további vakcinaszállítmányokat szavatoló szerződések frissítését tárgyalják az izraeli kormánnyal, és amíg ez folyamatban van, "módosulhat a szállítás".
Korábban írtuk: