A koronavírus elleni védőoltást elutasítók maradjanak otthon, hogy ne fertőzzenek meg másokat! - jelentette ki Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő, akinek a nemzethez intézett beszédét kedden közvetítette a PTV állami műsorszolgáltató.
Az elnök szerint a vakcinákkal kapcsolatos félelmek alaptalanok, mivel még senki sem halt bele a védőoltásba.
"Bízzanak a kormányban, bízzanak az önök által kinevezett emberekben. (...) Nem kényszeríthetjük önöket, de ha nem akarják beoltatni magukat, ne menjenek ki (otthonaikból), hogy ne fertőzzenek meg másokat" - mondta Duterte.
A Fülöp-szigetek eddig több mint 7,77 millió adag koronavírus elleni vakcinát kapott, amelyek nagy része a Sinovac kínai cégtől érkezett. Az egészségügyi hatóságok eddig mintegy 2,95 millió adagot használtak fel. A délkelet-ázsiai országban tavaly január 30-án észlelték az első koronavírus-fertőzéses esetet. Mostanra a fertőzöttek száma meghaladta az 1,14 milliót, több mint 1,07 millió ember meggyógyult, 19 262-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.
A hatóságok már engedélyezték az amerikai Moderna, az orosz Szputnyik V vakcina, valamint az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű védőoltás, továbbá a brit-svéd AstraZeneca, a kínai Sinovac, az indiai Bharat Biotech és az amerikai Janssen sürgősségi alkalmazását.
Az oltási kampány március elsején vette kezdetét, először az egészségügyi dolgozók kapták meg CoronaVac kínai védőoltást, amelyből február 28-án hatszázezer adag érkezett.
(MTI)