Zacher Gábor szerint az új koronavírusos betegek oltási adatait mintegy 2 perc alatt le lehetne kérni, nem sértene személyes adatot, a vakcinák hatékonyságáról egyfajta képet adna, komoly segítséget jelentene az orvosoknak, akik most a sötétben tapogatóznak.
A Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos ennek híján, saját és kollégái tapasztalatai, az egymás közötti információcsere alapján mondta azt a Portfóliónak, hogy öt oltatlanra egy oltott jut jelenleg az intenzív osztályokon.
Zacher Gábor arról is beszélt, hogy a delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, míg egy átlagos vírusé 1-es, és a lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest. Szerinte jelenleg nincs alternatívája a vakcinának.
Bár 100 százalékos védelem nincs, de nagyon-nagyon visszaesik annak a valószínűsége, hogy valaki beteg lesz, ha háromszor beoltották – érvelt. Elárulta azt is, a szem- és kötőhártya-gyulladás a legújabb tünet, aminél arra lehet gyanakodni, hogy valaki a delta variánssal fertőződött meg.
Zacher Gábor a tömegközlekedésben, üzletekben, irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést, hogy lassuljon a járvány.
(24)