Egy lengyel helikopter kétszer is megsértette Fehéroroszország légterét, amit légtérfigyelési eszközök adatai is alátámasztanak - közölte a minszki védelmi minisztérium csütörtökön.
"Ma (helyi idő szerint) 15 óra 2 perckor a légierő és a légvédelmi alakulatok rádiólokációs eszközei egy lengyel repülőeszköz közeledését jelezték a fehérorosz határhoz. A légi jármű 15 óra 20 perckor behatolt a Fehérorosz Köztársaság légterébe másfél kilométeres mélységben. A helikopter 16 óra 22 perckor ismételten megsértette az államhatárt 300 méteres mélységben" - ismertette a tárca.
A minisztérium hozzátette, hogy az incidens miatt riasztották a légierő készenléti gépeit.
"Jelen pillanatban a történtek körülményeinek kivizsgálása folyik, a védelmi tárca a külügyminisztériummal együttműködve jegyzéket készít elő" - jelezték.
Időközben a minszki külügyminisztériumba bekérették Marcin Wojciechowski lengyel ügyvivőt, akinél jegyzékben tiltakoztak a történtek miatt. A fehérorosz diplomáciai tárca az incidens tárgyilagos kivizsgálását szorgalmazta Varsónál, s olyan intézkedések meghozatalát, amelyekkel elejét lehet venni hasonló légtérsértéseknek a jövőben.
A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága (DORSZ) a közösségi médiában közzétett állásfoglalásában hamisnak nevezte a légtérsértésről szóló fehérorosz állítást. Hangsúlyozta, hogy ezt a légtérfigyelés és a radarállomások felvételei is bizonyítják. Hozzátette: a minszki vezetés által közölt információt "mindig óvatossággal és kellő gondossággal kell kezelni, mert gyakran tartalmazott provokációt és félrevezető értesüléseket".
(MTI)