Oroszország a hatékony, negatív külső befolyástól mentes együttműködés folytatására számít Kazahsztánnal - közölte az orosz külügyminisztérium pénteken a TASZSZ orosz hírügynökséggel.
A tárca Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöknek arra a csütörtökön, Berlinben tett kijelentésére reagált, amely szerint Asztana be kívánja tartani a nyugati országok Oroszországgal szemben bevezetett szankciórendszerét, és hogy Németországnak emiatt nem kell aggódnia.
"Arra számítunk, hogy továbbra is hatékonyan együtt fogunk működni kazah partnereinkkel annak érdekében, hogy megakadályozzuk a jószomszédi kapcsolatainkra gyakorolt negatív külső hatást, beleértve azt, amelyet a kereskedelmi és gazdasági együttműködésre gyakorolnak, amely nagyon nagyszabású és mindkét ország számára nagy hasznot hoz, teljes mértékben megfelelve népeik érdekeinek" - hangzott az orosz külügyi állásfoglalás.
A minisztérium hangsúlyozta, hogy Moszkva nem avatkozik bele Kazahsztán harmadik országokkal való kapcsolataiba.
"Ugyanakkor abból indulunk ki, hogy Moszkva és Asztana között egy egész sor olyan megállapodás jött létre, amely stratégiai partnerségként és szövetségként határozza meg kapcsolatainkat. A kétoldalú kapcsolatok ilyen jellege magában foglalja a konstruktív együttműködést a politika és a biztonság, a kereskedelem, és a beruházások területén, valamint sok-sok más területen is" - közölte Oroszország külügyminisztériuma.
(MTI)