Norvégia pénteken bejelentette, hogy a jövő héttől megtiltja az orosz rendszámú személygépkocsik belépését területére.
A döntést az Európai Bizottság szeptember 8-i szankciója alapján hozták meg, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt rendelt el az unió döntéshozó testülete. Eddig Finnország és a három balti állam jelentette be, hogy eleget tett a korlátozó intézkedésnek. Norvégiának - amely tagja a NATO-nak, de az EU-nak nem - 198 kilométer hosszú határa van az Északi-sarkvidéken Oroszországgal.
"Norvégia együtt van szövetségeseivel és a hasonló gondolkodású emberekkel az Oroszország brutális háborújára adott válaszlépésekben" - jelentette ki Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter.
Oslo közlése eszerint a korlátozás hétfő éjfélkor lép életbe. A tilalom azt jelenti, hogy Norvégiába nem léphetnek be orosz rendszámú, kilenc- vagy annál kevesebb üléses személygépkocsik. A nagy autóbuszok és a kilencülésesnél nagyobb kisbuszok továbbra is átléphetik majd a határt Storskognál, amely az egyetlen átkelőhely Norvégia és Oroszország között.
Az oslói kormány közölte, hogy kivételt képeznek a tilalom alól a diplomáciai járművek, a norvég állampolgárok, illetve Oroszországban állandó lakóhellyel rendelkező családtagjaik tulajdonában lévő autók, valamint humanitárius okokból szükséges utazások, például akut betegség, haláleset vagy temetés.
(MTI)