A Képviselőház nem szavazza meg az Ukrajna számára kért forrásokat, amennyiben a Biden-kormányzat nem hoz átfogó reformokat az amerikai bevándorlási szabályokban - áll a testület alsóházi elnökének Joe Biden elnök számára küldött levelében.
Mike Johnson kedden megjelent levele úgy fogalmaz, hogy az ukrán segély "az országunk határbiztonsági törvényeiben hozott változtatások életbe léptetésétől függ".
A republikánus politikus azt is világossá tette, hogy átláthatóságot vár el az ukrajnai támogatásokat illetően a kormányzattól. "Az amerikai embereknek válaszokat kell kapniuk a többször megismételt kérdéseikre, ide értve a kormányzat stratégiáját Ukrajnával kapcsolatban, világosan meghatározott, kézzelfogható célok tekintetében" - fogalmazott Mike Johnson, aki átláthatóságot és elszámoltathatóságot vár el az amerikai adófizetők pénzének ukrajnai felhasználásával kapcsolatban, valamint pontos tájékoztatást a Biden-kormányzattól arra nézve, hogy milyen pontos erőforrásokat igényel a győzelem és a fenntartható béke Ukrajnában.
Mike Johnson levele válasz a Fehér Ház hivatalából hétfőn küldött felszólításra, amelyet Shalanda Young, az igazgatási és költségvetési hivatal gazgatója jegyzett, és amelyben arra sürgette a Kongresszust, hogy gyorsan szavazza meg az elnök által Ukrajna számára kért költségvetési kiegészítést.
Az elnöki hivatal költségvetési irodáját vezető Shalanda Young sürgősnek nevezte a Kongresszus lépését, mert - mint felhívta rá a figyelmet - az év végén elfogy a korábban jóváhagyott keret.
(MTI nyomán)