Emberhátrányban, fegyverhiánnyal küszködve – a fronton harcololó ukrán katonák kijózanító beszámolót adtak a BBC-nek arról, hogyan szenved meg Ukrajna azért, hogy megvesse a lábát a Dnyipro folyó keleti partján, ahová a néhány hónapja meghirdetett ellentámadás során mindössze néhány száz ukrán katona jutott el – szemlézte a Mandiner.
Zoom
Az egyik ukrán katona szerint állandó tűz alatt van a folyami átkelő, mint meséli: látta, ahogyan az eltalált hajókat a társaival együtt elnyeli a Dnyipro folyó. A katona szerint ráadásul mindent nekik kell cipelniük.
– Mindent magunkkal kell cipelnünk – generátorokat, üzemanyagot, élelmiszert. Ha egy hídfőállást állítasz fel, sok mindenre szükséged van, de erre a területre nem terveztek utánpótlást – meséli.
Zoom
„Azt hittük miután odaértünk, hogy az ellenség majd elmenekül, és nyugodtan ideszállíthatunk mindent, amire szükségünk van, de nem így lett” – teszi hozzá.
Amikor megérkeztünk a [keleti] partra, az ellenség már várt. Azok az oroszok, akiket sikerült elfognunk, azt mondták, hogy tájékoztatták őket a partraszállásunkról, így amikor odaértünk, pontosan tudták, hol találnak minket. Mindent ránk dobtak. Tüzérség, aknavetők és lángszóró rendszerek vártak minket. Azt hittem, soha nem nem jutok ki onnan.
Mint a BBC-nek nyilatkozva egy másikuk meséli: „sok fiatal srác van közöttünk. Emberekre van szükségünk, de képzett emberekre, nem azokra a zöldfülűekre, akik most ott vannak. Vannak srácok, akik mindössze három hetet töltöttek a kiképzésen, és csak néhányszor sikerült lőniük.”
Zoom
Fotók: AP
„Teljes rémálom. Egy évvel ezelőtt még nem mondtam volna ilyet, de most, elnézést, de elegem van” – fakadt ki a katona. Mint kifejtette:
mindenki, aki önként akart háborúzni, már rég itt van – ma már pénzzel is nehéz idecsábítani az embereket. Azokat kapjuk, akiknek nem sikerült megúszniuk. Nevetni fogsz, de néhányan a tengerészgyalogosaink közül még úszni sem tudnak.