Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
A miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott, azaz az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak. Mindezek ellenére a nindzsakormány rendszeresen úgy táncol, ahogy Brüsszel fütyül.
Minél tovább tart az orosz-ukrán háború, annál közelebb kerülhet hozzánk "az a rémisztő veszély, amelyet harmadik világháborúnak lehet nevezni" - közölte.
A nyugat-európaiak először csak sisakokat, majd lőszereket, kézifegyvereket, harckocsikat, rakétákat küldtek Ukrajnának, ezek után nem csoda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek - mondta.
Hangsúlyozta: Magyarország álláspontja az, hogy sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajnába, az emberéleteket csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megmenteni. Azt mondta, a NATO védelmi szövetség, és nem dolga megtámadni senkit. Felelőtlennek és veszélyesek nevezte egyes nyugat-európai politikusok kijelentéseit, "mert egy ilyen pattanásig feszült helyzetben egy felelőtlen mondat világszintű tragédiává, biztonsági kihívássá alakulhat". A legfontosabb, hogy mindenki térjen vissza a józan ész talajára, és tartózkodjon az olyan nyilatkozatoktól, amelyek eszkalálhatják a háborút.
Zoom
Szijjártó Péter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel 2023 decemberében (Szijjártó Péter Facebook-oldala)
A miniszter szerint minél tovább tart a háború, annál többen halnak meg, és annál rosszabb lesz Ukrajnának. "Hónapok óta hallom, hogy a csatatéren az ukránok kivívnak egy olyan pozíciót, amelyből jobb helyzetből kezdhetnek tárgyalásokat. Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy ez a forgatókönyv megbukott, az idő Oroszország oldalán áll" - mondta.
Noha ez az álláspont – szavak szintjén – sokszor előfordul a kormány politikájában, mégis, ahogy az elmúlt időszak bizonyította, végül mindig alárendelik magukat a brüsszeli akaratnak, míg itthon egészen mást kommunikálnak egyfajta "szabadságharcról".
(MTI nyomán)