Ukrajnának és szövetségeseinek gyorsan kell cselekedniük annak érdekében, hogy csapataik rendelkezzenek az Oroszország elleni harchoz szükséges fegyverekkel és kiképzéssel, különben Kijev kénytelen lesz olyan megállapodást kötni a háború befejezéséről, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megfelel – közölte a Newsweek szerint a Nemzetközi Válságcsoport (ICG), globális válságokkal kapcsolatos kutatásokat és elemzéseket végző, politikai döntéshozók és akadémikusok által vezetett kutatóközpont.
Zoom
Tűzoltás Harkivban 2024. május 25-én (fotó: Andrii Marienko / AP)
A Nemzetközi Válságcsoport szerint a 2023-as év aláhúzta „a Kijev által játszott lapok jelentős gyengeségeit”, és hogy a nyugati támogatás nem garantálható, különösen az Egyesült Államokban a segélyezéssel kapcsolatos politikai polarizáció miatt.
– Túl sokáig ragaszkodtak a szövetségesek ahhoz a gondolatmenethez, amely Oroszország gyengeségéről és Ukrajna azon képességéről szól, hogy a Kremlt harctéri sikerekkel tárgyalásokra kényszerítheti – közölte Alissa de Carbonnel, az ICG európai és közép-ázsiai programigazgató-helyettese.
„Ha az Egyesült Államok csökkenti a támogatását, Európának kell majd pótolnia a hiányosságokat” – áll a tájékoztatásban. Azonban Ukrajnának a nagyobb európai támogatáshoz szüksége lenne jobb szövetségi kapcsolatokra a térségben. A jelentés szerint legalább ilyen fontos, hogy Ukrajna rendbe hozza „elromlott toborzási és bevetési rendszerét”, valamint mozgósítsa és kiképezze a frontcsapatokat, amelynek tervezését az ország hatóságai és katonasága elhanyagolta.
– Ha Ukrajna és támogatói nem lépnek gyorsan a problémák megoldása érdekében, Kijevnek lehet, hogy nem lesz más választása, mint hogy Oroszország feltételei szerint békemegállapodást kössön – jelentette ki beszámolójában a Nemzetközi Válságcsoport, hozzátéve, hogy még ha egy ilyen alku rövid távon véget is vetne a harcoknak, az „óriási árat jelentene nemcsak Ukrajnának, hanem az európai biztonságnak is”.
– Az ukrán erők hátránnyal küzdenek, miközben az orosz csapatok előrenyomultak Kelet-Ukrajnában, különösen Harkiv térségében. Bár az ukrajnai csapatok túlerőben vannak, lőszerhiánnyal küzdenek, amit az amerikai kongresszus által elfogadott segélycsomag remélhetőleg orvosolni fog – közölte az ICG.
Mindkét fél abban reménykedik, hogy ellenfele jelentős engedményeket tesz a békéért cserébe, miközben az ukránoknak elegendő csapatot kellene besorozniuk, és várni, hogy szövetségesei megadják a hosszú háborúhoz szükséges fegyvereket – áll a válságcsoport kedden közzétett jelentésében.
„Ha Ukrajna és támogatói nem tudnak egyszerre alkalmazkodni és fenntartani az elszántságukat, Kijev szinte biztosan folytatni fogja az élet- és területveszteséget” – írja a jelentés, „akkor végül nem sok választása marad, mint valamilyen alkut kötni”. A válságcsoport megjegyezte, hogy a diplomácia véget vetne a harcoknak, Ukrajnának és szövetségeseinek „addig kell folytatniuk a harcot, amíg Moszkva nem érdekelt egy olyan megállapodásban, amely nem csak a lövöldözésnek vet véget, hanem korlátozza az orosz kapacitást a jövőbeli agresszióra”.
(Newsweek - Index nyomán)