Kijev szerint az orosz rakéta- és dróntámadások több mint kilenc gigawattnyi áramtermelő kapacitást semmisítettek meg Ukrajnában. Denisz Smihal "ukrán" miniszterelnök a keddi kormányülésen nagyon súlyosnak nevezte a kialakult helyzetet.
Az Ukrenerho országos áramszolgáltató vállalat az energiahiány miatt ellenőrzött, fokozatos regionális leállásokat kénytelen végrehajtani. Kijevben hétfőn több városrészben ki kellett kapcsolni az áramot az engedélyezett energiafelhasználás túllépése miatt.
Smihal közlése szerint a kormány fő feladatának tekinti a légvédelem javítását és a megrongálódott létesítmények helyreállítását.
A kormányfő hozzátette: az energetikai rendszert decentralizáltabbá, az energiafelhasználást pedig hatékonyabbá kell tenni. "Célunk, hogy a vállalatoknál és a háztartásoknál is megtakarításokat érjünk el" - mondta.
Emellett Kijev nemzetközi partnereinek segítségére is számít, az Európából érkező energiaimportot 2,2 gigawattra akarják növelni.
A kilenc gigawatt 2014-ben az ország villamosenergia-kapacitásának hatodát jelentette.
A zaporizzsjai atomerőmű a háború kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét biztosította, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben elmondta, hogy addig nem lehet biztonságosan újraindítani, amíg háború folyik a térségben.
(MTI nyomán)