Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg ukrán hadiipari létesítményekre és légibázisokra az éjjel - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint ez válasz volt az orosz energetikai és gazdasági létesítmények elleni ukrán támadásokra. A közlemény valótlannak nevezte azokat a kijevi kijelentéseket, amelyek szerint Oroszország szándékosan mért rakétacsapást polgári létesítményekre.
A minisztérium szerint számos fénykép és Kijevből származó videofelvétel egyértelműen azt bizonyítja, hogy a pusztítást egy lezuhant ukrán légvédelmi rakéta okozta. A minisztérium a "hisztériakeltést" a közelgő NATO-csúccsal hozta összefüggésbe, rámutatva, hogy ilyen "provokáció" nem először fordul elő, "a kijevi rezsim további finanszírozásának biztosítása és a háborúnak az utolsó ukránig való folytatása érdekében".
A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, és kilenc ellenrohamot vertek vissza.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.
Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka hétfőn azt állította, hogy a Nyugat vegyi fegyverek bevetésével készül megvádolni Oroszországot. Azt mondta, hogy a projektnek az Egyesült Államok, Németország és Ukrajna a részese a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) technikai titkárságával együtt. Kirillov kifogásolta, hogy az OPCW sehogy sem reagált azokra az orosz bejelentésekre, amelyek szerint Ukrajna megsértette a vegyifegyver-tilalmi egyezmény rendelkezéseit, és több mint 400 esetben vetett be halált nem okozó vegyi eszközt.
Azt mondta, hogy az orosz erők egy Avgyijivka melletti település ipari övezetében egy kémiai felszereléssel ellátott laboratóriumot fedeztek fel, amelyet mérgező anyagok előállítására használtak. A helyszínen vett mintákban a tábornok szerint nátrium-cianidot, kénsavat és nyomokban cianid-anionokat találtak.
(MTI)