A Hamász október 7-i támadásában elrabolt izraeliek családtagjai bírálták Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, amiért két nyilatkozatában is elhibázta a gyásznapként számontartott dátumot – írja a Háárec nyomán a Telex. A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma azt írta:
Szeretnénk emlékeztetni a miniszterelnököt, hogy a támadás október 7-én történt, nem pedig november 7-én vagy október 9-én.
Netanjahu először egy külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatón hibázott, ahol október 9-et mondott. Aztán a Fox Newsnak adott interjújában a november 7-i dátumot mondta. Az alábbi videón ez a pillanat látható:
Nemrég hat, tavaly októberben elrabolt túsz holttestét találták meg a Gázai övezetben. Netanjahu ezt követően „bocsánatot” kért az izraeliektől, amiért nem sikerült hazahozni a túszokat még akkor, amikor a Hamász arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül tűzszünetet kötni, a túszokat „halotti lepelben adják vissza a családjuknak.
Az eset miatt heves utcai tüntetések törtek ki Izraelben. A tüntetők Netanjahut és kormányát kritizálták, amiért nem sikerült korábban kiszabadítani a Hamász által fogva tartott túszokat. A legnagyobb tiltakozások Tel-Avivban és Jeruzsálemben voltak. Izraeli számítások szerint a Gázai övezetben még 101 túsz lehet, többségük állapotáról semmit nem tudni.