Maszúd Peszeskján iráni elnök szerint Izrael regionális háborúba akarja belerángatni Iránt, ezért ölte meg merényletben másfél hónappal ezelőtt Teheránban Iszmáil Haníjét, a Hamász politikai irodájának vezetőjét.
"Izrael Haníje meggyilkolásával regionális háborúba akar kényszeríteni bennünket. Fenntartjuk magunknak a védekezéshez való jogot" - hangsúlyozta Peszeskján hétfői sajtótájékoztatóján, amely az első volt hivatalba lépése óta.
Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Köztársaság nem törekszik atomfegyverek birtoklására, de védelmébe vette hazája rakétaprogramját. "Ha nem lesznek rakétáink, akkor Izrael, ahogy Gázát is, bármikor lebombázhatna bennünket" - mondta Peszeskján, hozzátéve, hogy Irán nem fogja feladni védelmi ambícióit.
Kiemelte, hogy az új iráni kormány egyik fő külpolitikai célja az újbóli közeledés a Nyugathoz. A reménybeli közvetlen tárgyalások előfeltétele, hogy Washingtonnak "a gyakorlatban" meg kell mutatnia: nem ellenséges Teheránnal - szögezte le.
Peszeskján kijelentette: kormánya augusztusi hivatalba lépése óta Irán nem szállított fegyvert Oroszországnak. Ezzel arra a nyugati vádra reagált, miszerint Irán szeptemberben ballisztikus rakétákat adott Moszkvának.
(MTI)