2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:01 Egymás után a vírussal is összefogtak a ballibek: "erre van szükség ahhoz, hogy Orbán rendszere elinduljon a bukás felé"10:37 Kína holdjárója már több mint 424 métert haladt előre a Hold távoli oldalán10:12 Rajzfilmhős lett Puskás Ferencből, íme az első rész09:52 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket09:48 Újra megnyílt a balassagyarmati határátkelő az ingázók előtt09:37 Türkmenisztánban a torkánál ragadták meg a kérdést: egyszerűen "betiltották" a koronavírust09:17 Egy louisianai szektavezérnek "Isten azt mondta", ne törődjön a járvánnyal09:01 Tizenhárom éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata08:50 Fagyos idővel indult az április Erdélyben08:45 Még a végén a macskák számára is kijárási tilalmat rendelnek el08:31 Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai08:04 Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Holokamu ::

Trianon, a Magyar hiszekegy és a klebelsbergi iskolamodell

Reklám

Néhány napja emlékeztünk és gyászoltuk a trianoni országvesztést. (Jóllehet, egyesek ünnepeltek…) Ezen írás azonban egy jó hét elteltével is aligha veszített aktualitásából. A mellékelt videofelvételen megszólaló, pontosabban szavaló néni, Lesskó Margit élettörténete nem minden tanulság nélkül való. (Egyébként közeli rokonom volt, de ez most lényegtelen. Sajnos tavaly eltemettük.)

Miként az közismert, a Horthy-korszakban a magyar állam legfőbb külpolitikai célkitűzése a revízió volt, iskolapolitikájában pedig a Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatási miniszter nevéhez köthető kultúrfölény megteremtése. Klebelsberg – de az utóbb tragikus véget ért Teleki és az 1945 után a kommunista terrorista gyilkosok által halálra kínzott és vert Hóman Bálint – ezért stratégiai ágazatnak tekintette a közoktatást, ezen belül is a tanyai és falusi népiskolák létesítését. Ezekben az intézményekben a lexikális tudás elsajátítására és a hazafias nevelésre helyezték a hangsúlyt. Ellentétben a jelenlegi balogi-hoffmanni ostoba koncepcióval, amely a hazafiatlanságra épít, s főként a zsidók felsőbbrendűségét és a holokauszt abszolút elsőségét hirdeti, illetve a „roma kultúra és történelem” (sic!) elsajátítására alapoz. (Azért e ponton megjegyzendő, hogy végre a tanárok is fellázadhatnának már a nyakukba zúdított sok ostobaság ellen.)
Az sem utolsó szempont, és a klebelsbergi koncepció teljes létjogosultságát és magasabbrendűségét jelzi a hoffmanni elgondolással szemben, hogy egy közel 100 esztendős asszony mintegy 80 évvel az iskolai tanulmánya befejezése után, memoriterként és minden írásbeli vagy egyéb segítség nélkül szavalja a magyar „irredenta” verseket és énekeket. Vajon a hoffmanni iskola neveltjei közül ki lesz képes erre akár az érettségi vizsga idején – na természetesen nem a Magyar hiszekegyet –, hanem csupán a Szózatot vagy a Himnuszt illetően?
Ezek után következzék vitéz Somogyvári Gyula Repülj, fehér galamb és Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna eredeti Magyar hiszekegyének kibővített, teljes változata, amely Hitvallás címmel jelent meg (6:00-tól 13:53-ig):
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready