Bezár!
2020. július 3., péntek, Kornél, Soma, Napsugár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani17:25 Bemutatták Münchenben a Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard harckocsijait17:15 Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás17:05 Zavargásokba torkolló tüntetések voltak a chilei fővárosban a karantén ellen16:28 Dúró Dóra kiállt a lincselni akaró cigányok miatt meghurcolt mentősök mellett16:10 Összeütközött két vonat egy svájci hegyi alagútban16:01 Megvan Macron új kormányfője15:54 Szoborrongálás Judapesten is: vörös festékkel öntötték le Horthy Szabadság téri emlékművét - videók a biciklis támadóról15:52 Így üldözi a normalitást a "genderlobbi"15:49 HARCOS 2004-2020 - nemzeti ruházati márka már 16 éve (x)15:41 Zsidó tüntetés New Yorkban: Izrael vonuljon ki a megszállt palesztin területekről!15:32 Megkezdődött Törökországban a volt Nissan-vezér ügyében vádolt hét ember pere
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Holokamu ::

Trianon, a Magyar hiszekegy és a klebelsbergi iskolamodell

Reklám

Néhány napja emlékeztünk és gyászoltuk a trianoni országvesztést. (Jóllehet, egyesek ünnepeltek…) Ezen írás azonban egy jó hét elteltével is aligha veszített aktualitásából. A mellékelt videofelvételen megszólaló, pontosabban szavaló néni, Lesskó Margit élettörténete nem minden tanulság nélkül való. (Egyébként közeli rokonom volt, de ez most lényegtelen. Sajnos tavaly eltemettük.)

Miként az közismert, a Horthy-korszakban a magyar állam legfőbb külpolitikai célkitűzése a revízió volt, iskolapolitikájában pedig a Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatási miniszter nevéhez köthető kultúrfölény megteremtése. Klebelsberg – de az utóbb tragikus véget ért Teleki és az 1945 után a kommunista terrorista gyilkosok által halálra kínzott és vert Hóman Bálint – ezért stratégiai ágazatnak tekintette a közoktatást, ezen belül is a tanyai és falusi népiskolák létesítését. Ezekben az intézményekben a lexikális tudás elsajátítására és a hazafias nevelésre helyezték a hangsúlyt. Ellentétben a jelenlegi balogi-hoffmanni ostoba koncepcióval, amely a hazafiatlanságra épít, s főként a zsidók felsőbbrendűségét és a holokauszt abszolút elsőségét hirdeti, illetve a „roma kultúra és történelem” (sic!) elsajátítására alapoz. (Azért e ponton megjegyzendő, hogy végre a tanárok is fellázadhatnának már a nyakukba zúdított sok ostobaság ellen.)
Az sem utolsó szempont, és a klebelsbergi koncepció teljes létjogosultságát és magasabbrendűségét jelzi a hoffmanni elgondolással szemben, hogy egy közel 100 esztendős asszony mintegy 80 évvel az iskolai tanulmánya befejezése után, memoriterként és minden írásbeli vagy egyéb segítség nélkül szavalja a magyar „irredenta” verseket és énekeket. Vajon a hoffmanni iskola neveltjei közül ki lesz képes erre akár az érettségi vizsga idején – na természetesen nem a Magyar hiszekegyet –, hanem csupán a Szózatot vagy a Himnuszt illetően?
Ezek után következzék vitéz Somogyvári Gyula Repülj, fehér galamb és Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna eredeti Magyar hiszekegyének kibővített, teljes változata, amely Hitvallás címmel jelent meg (6:00-tól 13:53-ig):
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready