A virginiai 32 emberéletet követelő egyetemi vérengzés után megszaporodott az iskoláknak küldött halálos fenyegetések száma az Egyesült Államokban. A legtöbb üzenet a hétfői tragédiával kapcsolatos, de sok fenyegető egy 1999-es, 13 áldozatot követelő ámokfutás pénteki, nyolcadik évfordulójára időzítette fenyegetését. A biztonság kedvéért Miamitól Seattle-ig számos iskolában péntekre tanítási szünetet rendeltek el.

A hétfői egyetemi vérengzés óta 8 amerikai államban kellett iskolákat bezárni különböző fenyegetések miatt. A virginiai kormányzó közben ismert politikusokból és nyugalmazott rendőrökből álló független bizottságot állított fel, hogy kivizsgálják a vérengzés körülményeit.

Michiganban egy 26 éves egyetemistát vettek őrizetbe, aki a világhálón dicsérte a virginiai ámokfutót. Arkansasban egy általános iskolást kaptak el, miután kijelentette, olyan hős akar lenni, mint Cso Szjung Huj. Floridában egy 14 éves gyerek küldözgetett e-maileket barátainak, és azt írta, 100 ember megölésével kívánja felülmúlni a virginiai halottak számát. Észak-Dakotában egy 20 éves fiatalembert vittek be, mert internetes naplójában menőnek és követendőnek nevezte a dél-koreai diák tettét.

Seattle-ben egy középiskolást kapcsoltak le, aki három töltött fegyverrel és további lőszerekkel akart beülni az órákra. San Diegóban egy web-designer fenyegetőzött azzal, hogy megöl 50 embert a város egyetemén. A nagyobb nyilvánosság érdekében elhatározását közölte egy tévéállomással is, mire a rendőrök elfogták.

Pénteken van a Columbine gimnáziumban elkövetett tömeggyilkosság 8. évfordulója. 1999-ben két diák tizenkét középiskolást és egy tanárt lőtt agyon, majd végeztek magukkal. Az iskolában pénteken tanítási szünetet rendeltek el.

A rendőrség és az áldozatok rokonai egyébként sajnálatosnak nevezték, hogy az NBC tévétársaság nyilvánosságra hozta a virginai gyilkos videóit, amelyben tettét magyarázza. A felháborodás miatt az amerikai tévécsatornák korlátozzák a diák videofelvételének bemutatását.

Az NBC News, amely szerdán megkapta a feltételezett elkövető által hozzá eljuttatott 28 videofelvételt, 43 fényképet és egy 23 oldalas - a vérengző sérelmeit ecsetelő - írást, úgy vélekedett, hogy felelősségteljesen járt el a képek és a diák monológjának a bemutatásával. A rivális tévécsatornák azonban közölték, hogy ezentúl önmérsékletet tanúsítanak a képek bemutatásakor.

Meredith Vieira, az NBC reggeli műsorának egyik vezetője elmondta, hogy csütörtökön az áldozatok néhány hozzátartozójával szerettek volna beszélgetni, ám azok lemondták a műsorban való részvételt, mert feldühítette őket, hogy az adó bemutatta a feltételezett elkövető videofelvételét.

Bírálta a tévécsatornák eljárását a rendőrség is. Steve Flaherty, Virginia szövetségi állam rendőrfőkapitánya azt hangoztatta, hogy a világnak egy olyan életszemléletet kellett elviselnie (a felvétel megtekintésével), amelyet vajmi kevesen viselnének el.

Szerda este még egyértelműen a Cso Szjung Huj által - önmagáról - készített videofeltével és fényképek uralták az amerikai tévécsatornák híradóit, két nappal azután, hogy az egyetemista hidegvérrel végzett 32 diákkal és tanárral, majd öngyilkos lett. Ez volt az Egyesült Államok történetének legvéresebb egyetemi lövöldözése.

(Híradó - FH - MTI)