Tarthatatlan állapot az, hogy az ENSZ csak a kereszténység és az iszlám bizonyos ünnepeit, összesen tízet ismer el hivatalosan munkaszüneti napként a világszervezet berkein belül. Megálljt kell parancsolni a zsidók kirekesztésének, hátrányos megkülönböztetésének ezen a téren is, vélekedik Ron Prosor, Izrael ENSZ-nagykövete, aki ebben az ügyben levelét megírta minden tagállam nagykövetének - közli a Jiszráél Há-Jom (Izrael Ma) izraeli héber hírportál.
Zoom
Ron Prosor, Izrael ENSZ-nagykövete
Ron Prosor izraeli ENSZ-nagykövet időnként el szokta húzni, pontosabban fújni a zsidók kirekesztésére hajlamos tagállamok diplomatáinak nótáját, s most újabb talpaláválót szolgáltat: levelet írt a világszervezet minden tagállama nagykövetének, amelyben emlékezteti őket arra, hogy nincs egyetlen zsidó ünnep, munkaszüneti napként elismert nap az ENSZ berkein belül. A világszervezet által hivatalosan elismert munkaszüneti napnak számít például a karácsony, vagy a muszlimok 'Íd el-Fiter ünnepe, de zsidó emléknap egyáltalán nincs. Az idézett hírportál Prosor nagykövet lobbizásával kapcsolatban megjegyzi, hogy 2005-ben Izraelnek sikerült elismertetnie az ENSZ-szel a nemzetközi holokausztnapot, habár ez a világszervezet csak a második világháború után alakult meg.
Zoom
Ron Prosor elfújja a nótánkat
Ron Prosor izraeli nagykövet a diplomatáknak írt levelében nehezményezi, hogy az ENSZ zsidó alkalmazottjainak dolgozniuk kell (?) például a legszigorúbb böjtnapon, az engesztelés napján is, amit héberül "jom-kippúrnak" neveznek. "A kirekesztésnek, a zsidók hátrányos megkülönböztetésének már az ENSZ kapuiban véget kell vetni", vélekedik az izraeli nagykövet, aki levelében a zsidó "jom-kippúr" nevű őszi önsanyargató nap hivatalos ünneppé nyilvánítására szólította föl a tagállamok diplomatáit. Kíváncsian várjuk, hogy a szinte naponta napvilágra kerülő zsidó fölmérések szerint Európa egyik legantiszemitább országa, Magyarország ENSZ-nagykövete milyen álláspontra helyezkedik majd ebben a kérdésben.
Hering J. - Kuruc.info