Nem tudom, ki hogy van vele, de ha én kutakodom az emlékeim között, sohasem telt el úgy karácsonyi családi összejövetel, hogy vérre menő politikai viták folytak volna a töltött káposzta mellett. Vagy olyannyira elfajult volna a helyzet a más és más politikai nézeten lévő rokonok között, hogy teszem azt, még az éjféli misén sem nyújtanak egymásnak kezet akkor, mikor a pap felszólítja a híveket, „köszöntsétek egymást a béke jelével”.
Zoom
Illusztráció: Alamy
Akinek kevésbé jelent valamit ez az ünnep, még az is tiszteletben tartja, hogy ez nem a politikai csatározások helye. Annak pedig, akinek a karácsony nem csak munkaszüneti nap vagy afféle „fenyőünnep”, hanem a világ megváltójának, Jézus Krisztus születésének napja, természetszerűleg következik, hogyan kell viselkedni.
Ez az ég ünnepe, az örök és soha el nem múló szereteté. Csak kiegészítésképpen jegyzem meg, a sokszor emlegetett „szeretet ünnepe” teológiai értelemben annyit tesz, hogy Isten maga a szeretet. Mert annyira szereti a világot, hogy egyszülött fiát adta értünk. A mi bűneinkért. Elsődleges üzenete tehát a karácsonynak ez. Ebből csak természetszerűleg fakad, hogy miképpen viselkedünk embertársainkkal.
De ebbe most mélyebben nem érdemes belefolyni, főleg nem akkor, mikor jelen írás éppen arról és azokról szól, kiknek az égvilágon semmit nem jelent a karácsony. Vacilláltam, vajon érdemes-e szót ejtenem az esetről, de olyannyira rajzolódik ki két világ különbözősége, hogy vétek lett volna erre rá nem mutatni.
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ugyanis videóüzenetben szólította fel tagjaikat és híveiket, hogy igenis tegyék politikai viták színterévé a családi összejöveteleket, hozzák fel mindenképpen párt- és világnézeti preferenciájukat, tehát klasszikus bolsevik propagandistákat idézően agitáljanak karácsonykor is. De nem áll itt meg.
Zoom
Illusztráció: Azonnali
Azt javasolja, ha a rokonok nem értenek egyet az adott momentumos meglátásaival, sebaj, ne hagyják annyiban, csak folytassák. Akár annak árán is, hogy elrontják a hangulatot. Sőt, olyan elmés ötletekkel látja el „újszadeszos” társait, hogy az ajándékokat csomagolják ellenzéki lapokba. Nem mondom, frappáns ötlet, arra legalább jók. Bár azt gondolom, a kedves olvasó másra is gondol, mire lehetne még felhasználni, de az ünnep szellemiségére való tekintettel ezt le sem írom. De arra is buzdítja tovább híveit, hogy programozzák át a különböző tv-csatornák sorrendjét, első helyekre téve mondjuk az RTL Klubot vagy az ATV-t.
Valahogy süt a frusztráció Fekete-Győr teljes lényéből. És az egész Momentumból. A toleranciának itt van helye, de ez valódi, szeretetből fakadó tolerancia, hogy nem borítom az asztalt nagybátyámra, ha nem azokat az elképzeléseket vallja a karácsonyi asztalnál, mint én.
Biztos vagyok világnézetemben, nem szorulok rá, hogy bizonygassam ilyen erőltetett, óvodás módon ott, ahol annak nincs helye. Ha szóba kerül a politika, természetesen nem zárkózom el, mint ahogy egyetlen normális ember sem, de ha eleve az jár kitűzendő célként valakinek a fejében, hogy mindenképpen vitát generáljon, ott valami súlyos gond van. És hatalmas bizonytalanság.
De, mint tudjuk, a stílus maga az ember, egész más értékrend alapján gondolkodunk. Mi karácsonykor nyugodtak maradunk és ünnepelünk, ti pedig holmi Lenin-fiúk módjára vergődtök. Tegyétek csak. Az ünnepek után, politikai pályán fogunk titeket megverni.
És majd akkor is ünnepelünk.
Lantos János – Kuruc.info