2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

Reformkor

Reklám

A professzorokból, direktorokból és az ördög tudja, miféle potentátokból álló gyülekezet már évtizedek óta megkerülhetetlennek számított a magyarországi színjátszás berkeiben. Most hökkenten hallgatták a lelkes honfiút, aki szemlátomást fel akarja forgatni ezt a jól működő rendszert.
– Mit zagyvál itt össze? – vakkantottak rá. – Színjátszás magyarul? Hiszen ez a nyelv csak kocsisok káromkodására alkalmas. El tud maga képzelni Hamletet magyarul?
– Hiszen van már példa – szólt öntudatosan a férfi. – Déryné hatalmas sikerei. Ez a mi álmunk: magyar színházban, magyar darabokban, magyar színészekkel, magyar nézőknek.
– Ugyan már, ne kacagtasson. A magyarok bunkók, majd mi megcsináljuk a német színházat, az kultúra. A nézőknek ez tetszik.
– Igen, mert fogalmuk sincs róla, hogy másmilyen színház is létezhetne. Sosem láttak magyar szívű előadást. Majd mi megmutatjuk, milyen az.
– Be sem eresztjük a magukfajtát a mi színházainkba. A világnak kialakult rendje van, és abba nem engedünk belepiszkálni. A német színház jó, korszerű és színvonalas. A magyar provinciális, gyenge és nem is létezik. Nem is fog, mert itt sosem lesz magyar kőszínház. Mit is játszanának benne, öregem? El tud képzelni egy magyar drámát? Magyar operát? Képes-e bárki magyarra fordítani Shakespeare-t?
– Most változások jönnek, figyeljen a szavamra. Olyan reformkorra ébredünk rövidesen, hogy arról koldulnak valamennyien! És lesz magyar színház. Lesz benne magyar dráma a történelmünkről, magyar költők és írók darabjai, magyar zeneszerzők, magyar színészek és magyar direktorok.
Faképnél hagyta a nagy tekintélyű gyülekezetet. Az egyik öregecske direktor a honfiú után kiáltott:
– Na, csak küldje ide azt a Dérynét, majd jól a szoknyája alá nézünk!
A honfiú visszajött, és orrba vágta a vén kéjencet.
– És ennek is vége lesz! – jelentette ki. – Pökhendi, önimádó, erkölcstelen bagázs!
Ungváry Zsolt - Demokrata
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready