Bezár!
2021. április 22., csütörtök, Csilla, Noémi napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot18:23 Palesztin kormányfő: az izraeli kormány minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a választásokba 18:00 Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt17:48 Magánzárkában őrzik a zsidó-néger bosszúhadjárat legújabb áldozatát, de "legalább" félóránként megzavarják17:22 Lapértesülés: Biden az örmény népirtás elismerésére készül16:56 Kiszivárogtak az államtitkár szavai: "a magyar egészségügy nem élné túl a negyedik hullámot"
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

Semmi keresnivalója A Pál utcai fiúknak a kötelező olvasmányok között!

Tiszta szívvel és lélekkel kardoskodnék amellett, hogy A Pál utcai fiúk végre ne foglalhassa el az őt egyáltalán nem megillető helyet a kötelező olvasmányok listáján!
Zoom
Több oka is van ennek, amiket a következőkben részleteznék:
Ad 1: a műben megjelenik egy vélhetően szlovák nemzetiségű személy, akit szinte végig és következetesen tótnak hívnak a szereplők, ad absurdum maga az elbeszélő is. Ez a becsmérlő, aljas, rasszista tempó az olvasó figyelmét egyértelműen elvonja arról, hogy a mű keletkezésének idején Nagy Szvatopluk büszke népe, a bátor és nemzetalkotó szlovákok intézményesített, szörnyűséges elnyomatás alatt éltek, és amint ez a regény soraiból is kiderül, maximum egy-egy segédmunka elnyerésében reménykedhettek.
A karakter negatív tulajdonságainak értelmetlen, szinte karikatúraszerűen kihangsúlyozott jellege – például a dohányzás felé táplált addikciója, ami akár abból is eredhet, hogy a nélkülözést és a mindennapos megaláztatásokat szeretné valamivel ellensúlyozni – újfent arra mutat, hogy a kötet szerzője lekicsinylően bánik azzal, aki valójában A Pál utcai fiúk főszereplőjének is beillenék, hiszen ha nincs grund, nincs cselekmény sem!
Ad 2: a regény szinte összes kiskorúja megállás nélkül tömi magába a mérgező, függőséget okozó dohánymaradékot, ami 2021 Magyarországán nem tolerálható üzenet az ifjúság felé. (Ha ezt esetleg utóbb kicserélnék független tényellenőrök valamiféle progresszív szemszögből is elfogadható tevékenységre, így például titkos, kommunista röpiratok terjesztésére, úgy a második pontot elfelejthetnénk.)
Ad 3: a magam részéről minimális, nüansznyi jelét sem láttam annak, hogy a regény sorai között megjelenne az akkoriban szinte elképzelhetetlen kegyetlenséggel – kicsit félve írom le, de talán még a büszke szlovákok szenvedéseit is megelőzve – elnyomott genderideológia küzdelme. Sehol nem látunk saját nemiségét megkérdőjelező szereplőt, sehol egy Európán kívüli karakter, telis-tele minden lap fehér ciszheterókkal.
Ismételten felhívom a figyelmet arra, hogy erőteljesen megkérdőjelezhető döntés lenne egy ilyen jellegű ifjúsági regényt a kötelezők között hagyni, mert úgy romboló, ártó munkáját akadálytalanul végezhetné a jövőben is!
Ad 4: a vörösingesek mint támadó fél jelennek meg a cselekményben, akik elvenni igyekeznek a grundot Bokától és társaitól. Nyomatékosan rá kell mutatnom a helytelen értelmezésre! Áts Feriék képében – hiszen ezért láthatunk vörös színt társain – a pre-kommunisztikus elképzelések jelennek meg. Átsék nem megfosztani szeretnék a grundtól Bokáékat, hanem kommunizálni, a közösség minden tagjának elérhetővé tenni azt! Áts maga is megjegyzi, hogy nekik nincs hol métázniuk, Nemecsekék képében pedig nem ártatlan, területüket védő gyerekeket kell ebben a helyzetben látnunk, hanem az imperialista erők gazságának megvalósítóit.
Hát miből állna átadni a vörösingesek részére a területet, bizonyos előre meghatározott időszakokban? Miért ne lehetne közösen használni, az igazi, még nagyobb közösség egyetemes javára? Mit gondolnak, a Lenin-fiúkat beharangozó Pásztor-fivérek talán negatív szereplők? Csak azért, mert üveggolyókat vesznek el?
Értsék meg, nem elveszik, hanem mindenki javára begyűjtik, hogy azokkal a jövőben majd sokkal többen játszhassanak. És meglehet, hogy a munkájukat rosszul végezték, de következőre egészen bizonyosan jobban teljesítenének!
A fentiekből is láthattuk, hogy A Pál utcai fiúkban egyszerre jelenik meg a ciszelnyomás, a velejéig félreértelmezett baloldali gondolat, a mélyrasszista, tudatlanságból és gyűlöletből eredő kizsákmányolás, a totális fehéruralom és persze a műmacsó, mérgező, a patriarchátust éljenző, férfikultuszos propaganda.
Mondanám, hogy ha mindezeket kigyomláljuk belőle, akkor mégis maradhatna a polcokon…, akarom mondani a kötelező olvasmányok között a regény, de az ifjúság védelme érdekében mindenkinek azt tanácsolom, hogy egyszer és mindenkorra váljék a múlt martalékává ez a fércmű!
Trombitás Kristóf - Vasárnap.huFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready