Piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra, leírni is szekunder szégyenérzetet okoz, de a valóság attól még az, hogy ez a színvonal jelenleg. Ez a Fidesz kampányszlogenje. Egy szó, mint száz, egyre jobban élünk. Már a farhát sem fog drágulni. Azt, hogy előre megyünk, nem hátra, a KSH is bármikor készséggel megerősíti.
Zoom
Bizonyára tudják a kedves olvasók, az a KSH, amelyik időnként nyilvánosságra szokta hozni az átlagbéreket. Ezúttal is ezt tette. Mielőtt ismertetném a legújabb számokat, kicsit visszább megyek az időben néhány hónappal, csak azért, hogy legyen összehasonlítási alapunk, hogy érezzük, mennyit is "ment előre" Magyarország (és nem hátra).
"A KSH időről időre közzéteszi az úgynevezett átlagbéreket, legutóbb ebből pedig az derült ki, hogy egy átlag magyar bruttó keresete 435 ezer forint, ami átszámítva nettóba, mintegy 289 ezer forint. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz! Azt is tudjuk, a hideg statisztika alapján lehetséges, hogy tényleg ennyi, de ha az átlag alatt annak köznapi válfaját értjük, tehát, hogy egy átlagos magyar dolgozó menyit visz haza, akkor ez hazugság, és ildomosabb volna a mediánt számolni, mert az felel meg jobban a valóságnak" - fogalmaztam még tavaly júliusban.
Tehát tavaly júliusban nettó 289 ezer forint volt a KSH szerint az átlagfizetés. Most viszont már ennél is sokkal jobb!
2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, írja a Központi Statisztikai Hivatal. Mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - olvashatjuk.
Ez nem jelent kevesebbet, hogy írd és mondd, bruttó 47 ezerrel, és nettó 31 ezerrel forinttal lett magasabb az átlagkereset néhány hónap alatt. Azért ez nem semmi.
Lehet tippelni, áprilisra mennyi lesz az átlagbér, szerintem közelíteni fogjuk az egymilliót is akár. A valóság? Ugyan, az kit érdekel? Hiszen piros volt a paradicsom, nem sárga...
L. J. - Kuruc.info