Orbán Viktor és Balog Zoltán figyelmébe!
A burmai hatóságok csökkenteni akarják a mohamedán kisebbség születési rátáját - A kormányt már eddig is diszkriminációval és etnikai tisztogatással vádolták
A Burma nyugati részén élő mohamedán vallású rohingya kisebbség családjaiban mostantól fogva legföljebb két gyerek születhet. Rakhine tartomány hatóságai két, a bangladesi határ mellett fekvő város lakói számára rendelték el ezt a korlátozást.

A tartományban gyakoriak az etnikai összecsapások
A két városban a mohamedánok aránya 95%, a legmagasabb a tartományban. A korlátozás az ott élő buddhistákra nem vonatkozik.
A szokatlan intézkedés fölerősítheti a bírálatokat, hogy a buddhista többségű ország hátrányosan megkülönbözteti a mohamedán kisebbséget.
A tartományi kormányzóság "csökkenteni akarja a feszültségeket"
Az intézkedéssel a tartományi kormány a feszültségeket akarja csökkenteni a mohamedánok és az ott élő buddhisták között. "A rohingya nemzetiségű mohamedánok szaporodási aránya tízszer magasabb a buddhistákénál" - mondta a kormányszóvivő. "A feszültségek oka a túlnépesedés."

Hogy részleteiben hogyan hajtják végre a rendelkezést, még nem ismert. A többnejűséget mindenesetre betiltották. A központi burmai kormány még nem nyilatkozott az ügyben. De a tartományi kormány szerint minden regionális intézkedést meg kell erősítenie a központi kormánynak.
Az etnikai tisztogatás vádja
Áprilisban a központi kormány ajánlotta a tartománynak, hogy a születésszabályozással járuljon hozzá a konfliktus kezeléséhez. A 60 millió burmai 4%-a mohamedán. Az etnikai nyugtalanságok a régióban egy éve tartanak. Egy évvel ezelőtt karddal felfegyverzett buddhisták támadták meg a mohamedánok házait, sokat megöltek, és 125 ezer embert elüldöztek. Emberjogi szervezetek, mint a Human Rights Watch, azt vetették a hatóságok szemére, hogy nem léptek közbe a kilengések alkalmával, sőt gerjesztették a feszültséget.
(Fordította: Bálint József)