Izrael legolvasottabb írt és elektronikus héber nyelvű újságja, a Jediot Áháronot néhány órával ezelőtt a világhálós kiadásában kitett egy szívszaggató beszámolót a Magyarországon keresztül Németországba és a skandináv államokba tartó, főleg muszlim vallású kontinenshódítókról. A mellékelt fényképek többségét az AFP és a Reuters Hírügynökségtől vették át, de a második rész videója saját összeállítás. Az írás a múlt pénteki és szombati állapotokat tükrözi.

Menekültek a magyar-szerb határon (Fotó: Reuters)
"Amit mi művelünk, az nem más, mint menetelés egyik halálból a másikba. Tengereken és erdőkön vergődünk keresztül, egyik embercsempész és maffiózó kezéből a másikéba kerülünk", idézi a beszámoló írója Áhmádot (valószínűleg ez is csak álnév - H. J.), a szíriai menekültet, aki feleségével együtt hason kúszva átjutott a szerb-magyar határon fölállított szögesdrótkerítésen, majd vonaton megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra.

Úton Magyarország felé (Fotó: Reuters)
A hűtőkocsiba zárt 71 menekült halálának emlékére a Keleti pályaudvarnál a magyarok és migránsok állította ideiglenes, virágokkal és mécsesekkel elborított emlékműről is olvashatunk a cikkben: "Valaki elhelyezett ide egy cédulát: 'Európa, vér tapad a kezedhez!' - olvasható rajta. (Az olvasó könnyen kitalálhatja, hogy vajon kik írták ki magyarul ezt a mondatot - H. J.) A beszámoló írója megállapítja azt, amit mi is jól tudunk: "a több százezer migráns a Közel-Keleten és az Afrikában uralkodó szegénység, erőszak elől menekülnek az Európai Unió területére. A magyar rendőrség ez év kezdetétől eddig több mint 140 ezer migránst fogott el a magyar-szerb határon", állapítja meg a cikkíró, majd fölsorolja a menekültekre leselkedő veszélyforrásokat: "Az Európába vezető út veszedelmekkel terhes, de még az Európai Unió területén is különböző veszedelmeknek vannak kitéve a migránsok, így például az embercsempészek előidézte veszélynek. A magyar rendőrség az év elejétől közel 800 embercsempészettel gyanúsított személyt fogott el" (Vajon közülük hányan vannak még rács mögött, és hányan tértek vissza a oda, ahol abbahagyták? - H. J.)
Zoom
Mórahalmi utcakép (Fotó: AP)
Áhmád és neje történetéből az olvasó azt is megtudhatja, hogy "miután átkúsztak Magyarországra, bevitték őket az ottani rendőrségre, majd egy túlzsúfolt táborba, ahol legtöbben kénytelenek voltak a földön, takaró nélkül aludni. Később átszállították őket egy másik táborba, ahol ujjlenyomatot vettek tőlük. "Sok migráns igyekszik kibújni az ujjlenyomatvétel alól, mert attól tartanak, hogy ha később kitoloncolják őket a célországból vissza, Magyarországra", írja a Reutersre hivatkozva a Jediot, amely szerint az egyik magyar rendőr megmondta Áhmádnak: "Nézze, ha nem egyezik bele az ujjlenyomatvételbe, nincs semmi baj, mert választhatja az egy hónaptól fél évig terjedő börtönbüntetést is. A táborból való távozta után viszont azt tesz, amit jónak lát."

A szögesdrót nem akadály (Fotó: AFP)
A Jediot Áháronot világhálós kiadásában a nagybányai születésű Somfalvi Attila riporter felteszi a kérdést a Keleti pályaudvarnál migránsokat gondozó egyik izraeli önkéntesnek, Judit Lónyai-Szágívnak: Tudják-e róla, hogy izraeli zsidó? "Nem nagyon híresztelem, hogy ki vagyok, de mintegy négy nappal ezelőtt az egyik, a hosszú út folyamán megsérült szíriai férfit kórházba vittünk s közben megtudta, hogy izraeli vagyok, de ez nem jelentett gondot", válaszolta a Jediot Áháronot riporterének a héber nyelvvel nehezen megbirkózó, Magyarországról származó izraeli nő.
Az izraeli "önkéntes" ezután kérdésre válaszolva elmondta: "A magyarok egyszer már megpróbálták lezárni a határt szögesdrótkerítéssel, de a menekültek sérülten is áthatolnak rajta. Most viszont fegyveres hadsereget (sic!) küldtek (a magyarok - H. J.) a határra, s az is előfordulhat, hogy rendkívüli helyzetben tűzparancsot is kapnak. A menekültek persze továbbra is érkeznek, csak az a kérdés, milyen állapotban. Itt, Magyarországon az emberek egyre ellenségesebbek a menekültekkel szemben, s azon sem csodálkoznék, ha egy bizonyos szakaszban, a közeljövőben ez még durvább agresszióba csapna át", jelentette ki a Jediot Áháronot riporterének kérdésére válaszolva a migránsokat segítő, egyenesen Izraelből érkezett önkéntes, Judit Lónyai-Szágív.
Hering J. - Kuruc.info