A Der Spiegel szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök tette fel a helyes kérdést tavaly júniusban a migránsválsággal kapcsolatban az uniós kormányfők tanácskozásán. Így hangzott: „Schengen vagy folyosó?”. Vagyis, alkalmazzák a schengeni szabályokat, vagy nyissanak folyosót a betolakodóknak Németország felé. A német lap azt is írja ugyanakkor, hogy a magyarok gyakorlatilag kész tények elé állították az osztrákokat és a németeket, amikor az autópályán megindult embereket végül buszokkal vitték az osztrák határhoz.
A Der Spiegel szombaton megjelent számában foglalkozott az európai migránsválság 2015. augusztus 31-e és szeptember 13-e közötti eseményeivel, és azon belül Magyarországgal.
Zoom
Öregek, nők és gyerekek hupákolnak a Keleti előtt, várva az emberiesség nagy aktusára
Az Egy nyár meséje című írásban kiemelték: Orbán Viktor magyar kormányfő "egy jobboldali populista", de 2015 júniusában az uniós kormányfők tanácskozásán ő tette fel a helyes kérdést: „Schengen vagy folyosó?”.
A folyosó azt jelenti, hogy Orbán "nem tartja Magyarországon a "menekülteket", holott ott léptek először az EU területére (ez egyébként szinte lehetetlen, ha a balkáni útvonalról van szó - a szerk.), hanem átengedi őket Németország felé – ahogyan az szeptemberben meg is történt" – tette hozzá a Der Spiegel az MTI összefoglalója szerint.
A tanácskozáson az volt az uralkodó vélemény, hogy nem szabad ilyen korridort kialakítani, mert ellentétes az uniós menekültügyi szabályokkal, a dublini előírásokkal. "Akkor viszont kerítés kell" – mondta állítólag Orbán, erre Brüsszelből azt kérték, hogy ne legyen kerítés. De "akkor mi legyen?" – számolt be a tavaly júniusi vitákról Györkös Péter jelenlegi berlini nagykövet, aki akkor az EU-hoz delegált nagykövetként dolgozott.
Magyarország nem sokkal később hozzálátott a határkerítés felállításához, hogy lezárja a balkáni útvonalat, erre megindult "a nagy roham": a kerítés elkészítése előtt kellett átérnie az érintett határszakaszon "mindenkinek, aki jönni akar" – írta a Der Spiegel.
Ausztria és Németország "az emberiesség nagy aktusaként véget vetett a kínlódásnak"
A terjedelmes összeállításban a Magyarországon Ausztria felé gyalog menetelő horda németországi befogadásával kapcsolatban kiemelték: "a nagy menekültsaga" része, hogy Ausztria és Németország "az emberiesség nagy aktusaként" és szabad akaratból döntöttek úgy, hogy "véget vetnek a kínlódásnak".
Zoom
Mutti és Faymann nem akarta végignézni, ahogy Európa közepén, egy autópályán emberek bolyonganak és összeesnek a kimerültségtől
Angela Merkel németországi és Werner Faymann osztrák kancellár nem akarta végignézni, ahogy Európa közepén, egy autópályán emberek bolyonganak és összeesnek a kimerültségtől, elragadták Orbántól a menekülteket, hogy a kiszolgáltatott emberek ne legyenek többé játékszerek a magyar kormányfő kezében - él a népmesei fordulattal a Lügenpresse ékköve.
Azonban vannak kétségek ezzel a történettel kapcsolatban – írta a Der Spiegel, saját kutatásai alapján hozzátéve, hogy a magyar kormány "kész tények elé állította" az osztrák és a német kormányt azzal a bejelentéssel, hogy a "menekülteket" az osztrák határra szállítják buszokkal.
(MTI - HVG nyomán)