Az izraeli sajtóban – magyarországi szoclib forrásokra támaszkodva – az elmúlt napokban több cikk, híradás is napvilágot látott a sajtószabadságot elfojtó, újságírókat börtönbüntetéssel fenyegető kormányzati diktatúráról. Az egyik ilyen „gyöngyszem” tegnap jelent meg a Jiszráél Há-Jom című, igen olvasott, a Likud-kormány nacionalista, zsidó rasszista szellemiségét tükröző izraeli újság világhálós kiadásának oldalán.
Zoom
Félelemkeltő magyar honvédek az Országház előtti Kossuth Lajos téren (fotó: AFP)
„Magyarország a diktatúra útján?” - teszi föl a főcímadó és egyben eldöntendő kérdést a Jiszráél Há-Jom (Izrael Ma – ישראל היום) című, zsidó nacionalista hangvételű, igen olvasott, héber nyelvű izraeli hírportál. Az írás még tegnap hajnalban, akkor került ki az említett zsidó újság világhálós oldalára, amikor még csak sejteni lehetett, hogy a magyarországi szivárványellenzék többsége az Országgyűlésben nem szavazza meg a koronavírus-járvány miatt a kormány által elrendelt vészhelyzet meghosszabbítását. A cikk megjelenése utáni órákban a szavazás eredménye ismert lett, s azt meg már régebben tudjuk, hogy a budapesti Országházban tegnap nemmel szavazók – vagy álszent módon tartózkodók – olyan messze vannak a magyarságtól, mint a diktatúrázó izraeli cikk szerzője, vagy, legyünk stílszerűek: mint Makó Jeruzsálemtől.
A magyar kormány diktatórikus intézkedései miatt ajvékoló sajtó egyik kedvenc fogása az, hogy írásaikhoz illusztrációként mellékelnek egy-egy, a Magyar Honvédség katonáiról bizonyos közterületeken készült fölvételt. Az izraeli újság a magyar kormány diktatúráján szörnyülködő írásához bevezetőként szintén kitette az AFP fényképét, amelynek képaláírása: Magyar katonák a Parlament bejáratánál.
„Magyarország kormánya, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel, a héten veszélyhelyzetre vonatkozó, rendkívüli törvény meghozatalát kéri, amely a kormányfőt széleskörű, különleges illetékességekkel hatalmazza föl, effektív módon föloszlathatják a Parlamentet, drákói büntetésekkel sújtják a ’hazug híreket’ terjesztő állampolgárokat és újságírókat” - emlékeztet a cikkíró, majd magyarázatként kifejti: az új törvény értelmében öt évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők az álhírek terjesztői, a törvény felfüggeszti a Parlament tevékenységét, s a kormány számára lehetővé teszi azt, hogy rendeletek alapján működjön az ország életének minden területén.
A cikkíró így folytatja: a törvényt főleg azon tény miatt bírálják, hogy nem foglaltatik benne egyértelműen a megszűnésének, hatályának ideje. A törvényt ezen kívül azért is bírálják, mert az nem határozza meg specifikusan, hogy mi számít hazug, vagy álhírnek. „A (magyar – H. J.) kormány állítása szerint ez a törvény szükséges a koronavírus előidézte válság megoldásához”, írja az izraeli hírportál.
Ezután a cikkíró a Reutersre hivatkozva idézi a Soros-birodalom egyik hazai képviselőjét, Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság elnökét: „Nem lehet a kormánynak korlátlan hatalmi mandátumot adni. A törvényjavaslat pontosan erre irányul, a törvény határozatlan időt ad a kormánynak a hatalom gyakorlására”. Kovács Zoltán kormányszóvivőt idézve az izraeli újság a fenti érvre adott válaszként leírja: a törvény érvényességének megszűnésének pontos idejét azért nem határozták meg, mert előállhat olyan helyzet, hogy megbénul a Parlament munkája a képviselők megbetegedése miatt.
Hering J. – Kuruc.info