Tagadhatatlan tény, hogy mióta Szlovákia beintett a fehéreken élősködő cigányainak és befenyítésük mellett a segílykeállományukat is erősen megkurtította, az ország gazdasága rakétaként emelkedni kezdett. Mára egyérteműen, szinte minden tekintetben, a romasegélyeket és parttalan rétinéger-bűnözést nyögő magyar gazdaság elé ugrott északi szomszédunk.
Nézzünk meg néhány érdekes, magyarul még nem vagy alig publikált hivatalos statisztikát és tényt, hadd lássuk, valóban igaz-e az, hogy a szlovák parlamentben, törvényhozásban ülő minden egyes szlovák párt minden egyes képviselője a saját nemzetének jobb sorsáért tesz, és nacionalista. (Ezen cikknek NEM témája a magyar vs. szlovák téma tárgyalása!). Cikkünkhöz hivatalos roma forrásokat használtunk fel: a European Roma Rights Centre (EERC) itt található cikkét (melyet több cigány és/vagy jogvédő oldal átvett; példa itt, ill., finn nyelven és kissé lerövidítve, itt). A cikket csak részleteiben ismertetjük; aki angolul tud, az egészet elolvashatja a fenti címen. Az olyan nüanszokat, mint hogy az “éhséglázadók” élelem helyett cigit és piát raboltak a boltokból (ennyire voltak “éhesek”), nagyítóval kerestük az eredeti cikkben, de “természetesen”, nem szerepeltek benne.
Katonai fellépés a paraziták ellen
2004 február 24-én beindult a szlovák hadigépezet: a szlovák kormány elrendelte a rendőrség és hadsereg teljes mozgósítását az ország keleti és középső részén kitört lázongások miatt. Ilyen szintű fegyveres erő-mozgósításra 1989 óta nem volt példa az országban. 1989 óta először vetettek be vízágyúkat. A szlovák sajtó legáltalánosabb szalagcíme az “Ez háború!” volt.
A roma zavargások azért robbantak ki, mert 2004 elején a szlovák kormányzat erősen megnyirbálta a szociális juttatásokat, különösképpen azon családok tekintetében, amelyek négynél több gyerekkel rendelkeznek. (Kuruc.info: igenis ilyen módszerekkel kell végre leállítani a megélhetési gyerekgyártást. Nem hiába papolunk erről például a Cigány Kisokosban.)
2003 III. negyedévében a romák munkanélküliségi rátája 87,5%-os volt, miközben a fehér szlovák állampolgároké 14.2%. A munkaerő-piacon a diszkrimináció ha nem is teljes, de erősen elterjedt volt; a közelmúltban a munkaközvetítő-irodák elfogadtak olyan munkakínáló hirdetéseket, amelyek explicit leszögezték, hogy romákból nem kérnek. (Kuruc.info: nálunk ezért a cigány és zsidórasszisták eljárásokat indítanának)
Az EERC szerint az iskolai szegregáció igen nagy mértékű: a szellemileg visszamaradottak iskoláinak tanulói több, mint 50%-ban romák voltak. Voltak olyan iskolák is, ahol az összes tanuló roma volt.  (Kuruc.info: ebben semmi különös nincs. Aki olvasta például ezt a tanulmányt, tudja, miért: a vérfertőzés, belterjesség következménye a cigányság körében hihetetlenül magas arányú - majdnem 50%-os - szellemi és/vagy testi visszamaradottság. Az iskolára megfelelően felkészítő szocializáció hiánya a helyzetet még tovább rontja. Végül, a külföldi iskolai szegregációs adatok is ugyanezt támasztják alá; a finnek pl. itt találhatók.) A szlovákiai cigányok lakásairól, lakhatásáról a tanulmány a következőket írja: a fehér önkormányzatok minden eszközzel ki akarják paterolni a városokból a bűnözőket, méghozzá elkülönített gettókba. 1995-től Kassán ez volt a gyakorlat: ott a városközpontból kitelepítették a füstösöket a Lunik IX telepre. Onnan 2002-ben költözött el a legutolsó nemroma (Kuruc.info: a tanulmány, “természetesen”, az “elköltözni” (“move away/out”) igét használta, és nem az “elmenekülni”-t). Az elköltöző nemromák számára Kassa városa cserelakást biztosított. (Kuruc.info: Megint bebizonyosodott, hogy Szlovákiában (is) pont a kurvaországival ellentétes a cigányokkal szemben folytatott gyakorlat. Itt a magyarokat kényszerítik arra, hogy a romákkal közösködjenek. Ott meg az állam, az önkormányzatok egyenesen azokat segítik, akik – önhibájukon kívül – rétinégerek közé kerülnek)
Az önkormányzatok igen aktívak az önkényes lakásfoglalókkal szemben is, akiket irgalmatlanul kitesznek jogtalanul, önkényesen szerzett, magyarán lopott lakásaikból. A cikk számarányokat is említ: a szepességi Igló egyik városrészében például a kb. 1000 ottani romából 727 volt jogosult ott lakni, a többi mind önkényes lakásfoglaló volt. (Kuruc.info: arról, hogy Magyarországon hogy néz ki a cigány/nemcigány önkényes lakásfoglaló-arány, ajánljuk ezt (“A kilencvenes évek elejétől egyre több önkényes lakásfoglaló költözik be, elsősorban Borsod és Szabolcs-Szatmár megyéből. Ők, akiket az ősdzsumbujosok csak „bevándorlóknak” neveznek, teszik ki ma a telepen élők 70–80 százalékát.”) és ezt (“Felmerült azonban a kérdés, mi az oka mégis annak, hogy az önkényes lakásfoglalók között kiemelkedően magas a roma családok aránya.”) a cikket.)
Számos egyéb településen hajtottak végre ilyen és ehhez hasonló akciókat, mind a politika támogatásával.
2003-ban tört ki a sterilizációs botrány, amit a szlovák kormány is elismert. Azonban az, mind a mai napig, nem hajlandó orvosolni, helyrehozni a sterilizált romákat. (“Despite this acknowledgement however, the Slovak has not to date indicated that it is prepared to offer redress to victims of coercive sterilizations.”) (Kuruc.info: Kedves Olvasónk! El tudja képzelni, hogy így beintene a magyarországi kormány az EU-nak vagy egyéb külföldi cigányfajvédő szervezeteknek? Sajnos van mit tanulnunk a szlovákoktól)
2004. február 25-én Mikulas Dzurinda miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a romák a szociális ellátórendszerrel “spekulálnak”, ahelyett, hogy dolgoznának. (Kuruc.info: mekkora botrány lenne abból, ha egy bármilyen magyarországi miniszterelnök ilyet mondana?)
A fajvédő szervezetek a Jozef Mlynarik-nak, a helyi rendőrség vezetőjének panaszkodtak a cikk szerint “rendőri túlkapások” miatt (Kuruc.info: cigányputrikba való behatolás, az ajtó berúgása, kolompárok megbilincselése, vallatása stb. – semmi maradandó károsodást nem említ a cikk, azaz szemkilövés vagy hasonló nem történt), és azt kérték, vizsgálja ki az eseményeket, és vonja felelősségre a hibázó rendőröket. Mlynarik ezt egy az egyben elutasította!
Kuruc.info: Mennyivel önérdekérvényesítőbb szinte minden egyéb állam. Olaszországban lángolnak a putrik és rohamléptekben deportálják onnan a cigányokat, nemkülönben Angliában és Izlandon. És, persze, Svéd- (a mi mohácsi romáink, emlékszünk, ugye?) és Finnországban is ugyanez a helyzet. Finnország és a szlovákiai romák esetében még egy megjegyzés: 2004 elején, még az EU-csatlakozás előtt, 250 roma “menekült” oda a Felvidékről. Kivétel nélkül mindegyiküket azonnal, automatikusan visszatoloncolták Szlovákiába, anélkül, hogy érdemben belenéztek volna az egyes kérvényekbe. Hiába, elég nekik a saját cigányságuk, akik szintén olyan kezelhetetlenek, mint a mieink vagy a szlovákoké, nem kellett nekik még egy halom bűnöző, semmirekellő here. A finn médiában őket kifejezetten a “segélyturista” névvel illették.
Kuruc.info – A.S.
Kapcsolódó cikkek