A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet miatt szünetelő bölcsődék és óvodák, illetve az otthoni oktatás miatt a kisgyermekes szülők rengeteg plusz feladatot kell ellássanak. A szabadságok többnyire kimerültek, ezért a gyermekenként járó évi 2 nap pótszabadságot a Mi Hazánk szerint jelentősen meg kell toldani az intézményi zárva tartások ideje alapján, havonta szülőnként 10 nappal (gyermeket egyedül nevelők esetén duplájával), a munkáltatók állami költségvetési kompenzálásával. Alább folytatódik a párt közleménye.
Költségvetési forrásként javasolja a Mi Hazánk Mozgalom az ún. „romaintegrációra” mint feneketlen kútba öntött és szétlopott milliárdokat (elvégre a dolgos cigányok is kapnának havi tíz nap szabadságot...), valamint szorgalmazunk egy járványszolidaritási adót is a vírus haszonélvezőire, főként a multinacionális techcégekre.
A szülőket jelenleg hátrány éri a többi munkavállalóval szemben, és csorbulnak a szabadságra vonatkozó alkotmányos jogaik, ugyanis tavaly és idén nem dönthetnek szabadon az éves fizetett szabadságuknak sem az időpontjáról, sem a szabadság eltöltésének módjáról, gyakorlatilag állami feladatot kell ellássanak az intézmények helyett szabadságuk jogcímén.
A Mi Hazánk szorgalmazza az óvodák folyamatos nyári nyitva tartását is, hiszen mivel az intézmények több mint egy hónapja nem fogadnak gyermekeket, lehetőség nyílt a nyáron szokásos karbantartási feladatok elvégzésére most, illetve a lezárások miatti gazdasági visszaesésben úgysem nagyon lesz lehetőség felújításokra - írja Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.