Az európainál is rosszabb hazai adatok és az ismert hazai toxikológus figyelmeztetése ellenére a kormány "általános és speciális egészségüzenetek eljuttatásával" hívja fel a fiatalok figyelmét az energiaital fogyasztásban rejlő veszélyekre. A fiatal- és gyermekkorúak védelmében Sneider Tamás a litván példát ajánlotta a kormány figyelmébe.
A világon elsőként Litvániában betiltották az energiaitalok eladását fiatalkorúaknak. 200-tól 400 litasig terjedő pénzbírságot kaphatnak azok, akik megsértik a november 1-jével életbe lépett jogszabályt. Kétszáz litasra megbüntethetik azt a magánszemélyt is, aki fiataloknak vásárol energiaitalt. Ez a tilalom a vilniusi egészségügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője szerint az első ilyen lépés a világon, melyet évekig tartó vita után, az egészségügyi bizottság elnökének javaslatára fogadott el a litván parlament.
A jogszabály megalkotásának oka részben a litván egészségügyi hatóságok figyelmeztetése volt, amely szerint az energiaitalok magas koffein- és taurintartalma hiperaktivitáshoz, illetve függőséghez vezethet. A bírálók szerint az új törvény eltúlozza a problémát, és fölösleges bürokráciát teremt. A litvánok legnagyobb szupermarketlánca ugyanakkor megértően fogadta az új intézkedést, illetve a sajtó útján jelezték, a jövőben kevésbé feltűnő helyre rakják ki az energiaitalokat, és figyelmeztetnek azok veszélyeire.
A felmérések szerint egyébként a litván diákok 10 százaléka hetente legalább egyszer iszik energiaitalt.
Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 16 országban, köztük hazánkban is elvégzett felmérésére hivatkozva, írásbeli kérdésében (K/2048) hívta fel Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter figyelmét az aggasztó adatokra. Eszerint ugyanis Európában a 10-18 éves korosztály 68 százaléka nevezte magát fogyasztónak. A korosztály 12 százaléka krónikus fogyasztó, ők rendszeresen, hetente legalább 4-5 alkalommal isznak valamilyen energiaitalt, átlagban pedig 7 litert fogyasztanak havonta. A felmérés szerint Európában minden hatodik 10-18 éves gyermek iszik energiaitalt naponta, vagy egyszerre nagyon sokat fogyaszt belőle.
Az európai átlagnál is aggasztóbb eredmények Magyarországon
Magyarországon minden tizedik serdülő napi szinten fogyaszt energiaitalt. Az európai átlagnál aggasztóbb az eredmény annak tekintetében, hogy a teljes 10-18 éves korosztály csaknem fele (45 százaléka), míg az energiaitalt fogyasztók 58 százaléka kombinálta már alkohollal az energiaitalokat. A szakértők szerint ezek az italok éppen ilyenkor a legveszélyesebbek, a legtöbb rosszullét is ilyenkor fordul elő.
Egy másik vizsgálat szerint, amelyet az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet folytatott, a 10-14 éves gyermekek 20%-a „reggelizik” energiaitalt Magyarországon, ami aggasztó adat.
Zacher Gábor toxikológus több alkalommal elmondta, hogy a túlzott koffein- és energiaital-fogyasztás súlyos károkat okozhat a szervezetnek. A kormány egészségügyért felelős államtitkára pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy nincs napirenden az energiaital-fogyasztás korlátozása a fiataloknál. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem lát a fiatalok egészségére veszélyt abban, hogy minden tizedik hazai serdülő napi szinten fogyaszt koffein és taurin tartalmú energiaitalt? - kérdezte Sneider.
Balog miniszter megbízásából ezúttal is Rétvári Bence válaszolt (K/2048/1). Az államtitkár kifejtette: az energiaitalok tekintetében nem létezik uniós szintű fogalommeghatározás. Ezért a jogszabályi előírások megalkotásához szükséges az energiaital - mint termékkör - definiálása is, hiszen nincs a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben foglaltakon kívül egyéb meghatározás az energiaitalokra.
Állítása szerint zajlik egy népegészségügyi kommunikációt fejlesztő kormányzati projekt, amelynek célja az egészségfejlesztéssel kapcsolatos általános és speciális egészségüzenetek eljuttatása a lakossághoz. A projekt része az egészséges táplálkozásra, ennek keretében az energiaitalok fogyasztásával járó egészségkockázatokra vonatkozó figyelemfelhívás is. Hogy a figyelemfelhívás mennyire hat a magyar gyermekekre, azt akár az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet következő évi kutatásából megtudhatjuk. Tényként kijelenthető, hogy a litvánok nem kísérletezgetnek a gyermekkorúak egészségével kapcsolatban. Ahogy a drogellenes harcban szembemegy a kormány a statisztikai adatok mellett szakértők és az orvostársadalom véleményével, úgy ebben az esetben is a magyar jövő letéteményeseit jelentő gyermekek egészségét más szempontok (például az energiaital-gyártók érdeke) felülírja.
(Kuruc.info)