Hamarosan kezdődik a Rafah elleni támadás, a háborús célokban nincs változás - közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a zsidó háborús halottak és a Hamász által elrabolt emberek családtagjaival kedden.
"Nincs változás a háború céljaiban. Lesz támadás Rafahban, és nem adjuk meg magunkat a Hamásznak. Megkezdtük a lakosság evakuálását Rafahból, és hamarosan megtörténik a hadművelet" - mondta a politikus. Vagyis inkább megkezdődik a féktelen mészárlás.
A "bosszú népének" miniszterelnöke színt vallott, nem akarja befejezni a háborút. "Ugyanakkor megállapodásra is törekszünk, de kizárt a háború leállítása". (...) "A Hamász egy dologhoz ragaszkodik: a háború végéhez, és ezt soha nem fogja megkapni"- jelentette ki az izraeli kormányfő.
Izrael jelenleg a tűzszüneti és fogolycsere-megállapodásra tett egyiptomi javaslatra adandó, szerda estére ígért Hamász-válaszára vár. Az indítvány szerint a felek tíz hétre felfüggesztik a gázai harcokat, és ezalatt kicserélnek 33 izraeli túszt és mintegy kilencszáz, izraeli börtönökben őrzött palesztin foglyot.
A fegyverszünetet ezután napi egy túsz elengedésével meghosszabbíthatják, és a második szakaszban ismét tízhetes fegyverszünetet kötnének, amelynek során Izrael és a Hamász további túszok szabadon bocsátásáról és a harcok akár egy évre szóló szüneteltetéséről tárgyalna.
Izrael nem zárkózott el attól, hogy az övezet északi részéről evakuált palesztinok visszaköltözzenek Gáza déli részére izraeli biztonsági ellenőrzés nélkül, esetleg egyiptomi felügyelettel. Izrael ugyanakkor semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésének deklarálásába - mondta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálnak egy meg nem nevezett vezető tisztségviselő.
(MTI nyomán)