A Miniszterelnökség határozottan elítéli a gyöngyösi zsidó temetőben elkövetett sírgyalázók barbár tettét - tudatta Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős (értsd: zsinagógafelújításokért felelős - a szerk.) helyettes államtitkár vasárnap este.
Zoom
A közlemény szerint a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a nemzeti, etnikai, vallási és más közösségek elleni gyűlöletkeltéssel és gyűlöletcselekményekkel szemben.
A kormány még ebben az évben egymilliárd forint támogatással programot indít az "elhanyagolt temetők" felújítására - emelte ki Latorcai Csaba, utalva az európai kulturális örökség védelméről szóló 2005-ös Farói Egyezménnyel összefüggő Európa tanácsi ajánlásokra.
Zoom
A gyöngyösi zsidó temető tizenöt-húsz sírját - köztük két kriptát - hétvégén rongálták meg ismeretlenek, földi maradványokat szórtak szét a sírkertben.
Korábban írtuk: Reméljük, Vona nem volt a környéken: megrongálták a gyöngyösi zsidó temetőt
Ismeretlenek megrongálták a gyöngyösi zsidó temetőt - közölte Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke vasárnap.
Tájékoztatása szerint az elkövetők megrongálták a sírokat, meggyalázták az eltemetettek földi maradványait és komoly anyagi károkat okoztak a temetőt körbevevő kerítésben is.
Kovács Nikoletta, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének közlése szerint még tart a helyszínelés, a történtekről későbbre ígért tájékoztatást.
(MTI)