További "rettenetes" időjárásra kell számítani májusban Kenyában, ahol az utóbbi hetek özönvízszerű esőzései legkevesebb 210 ember életét követelő kiterjedt áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak - közölte pénteken William Ruto, a kelet-afrikai ország elnöke.
Az áradások az emberéletek mellett komoly károkat okoztak az ország infrastruktúrájában, egyebek között épületeket, hidakat és utakat mosva el.
"Sajnálatosan, ez még nem a vége e veszélyes időszaknak, mert a helyzet várhatóan még rosszabbra fordul. A meteorológiai jelentések rettenetes képet festenek" - mondta Ruto a kenyai televízióban hozzátéve, hogy az ország - első ízben - talán kénytelen lesz megbirkózni egy ciklonnal is.
"A Hidaya nevű ciklon, amely bármely pillanatban ideérhet, az előrejelzések szerint heves esőzéseket fog okozni erős széllökésekkel és veszélyes hullámokkal" - mondta Ruto, aki már a héten elrendelte, hogy a földcsuszamlások által érintett helyeken lakók vonuljanak biztonságos térségekbe. A kormány ugyanerre szólította fel a gátak, víztározók, illetve folyamok mentén élőket is.
A kenyai elnök közölte azt is, hogy az iskolakezdést határozatlan ideig elhalasztják.
A kenyai kormány 115 tábort állíttatott fel az időjárás viszontagságai elől menekülők befogadására.
A Hidaya nevű ciklon várhatóan Kenya déli szomszédjánál, Tanzánia partjainál éri el az afrikai szárazföldet szombaton. A 165 kilométer óránkénti sebességű széllökésekkel kísért ciklon csaknem egyméteres hullámokat korbácsol fel az IGAD időjárásfigyelő központ szerint.
Április eleje óta az áradások több mint 160 ember életété követelték Tanzániában - ismertette Mobhare Matinyi kormányszóvivő.
(MTI)