Szabad a negatív kampány, a saját jelölt, jelölőszervezet dicsérete pedig a véleménynyilvánítás szabadságának része - döntött a Nemzeti Választási Bizottság, lesöpörve a Fidesz kampányígéreteit kifogásoló panaszt.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Fidesz-KDNP kampányígéreteit kifogásoló beadványt pénteki ülésén, arra hivatkozva, hogy a választási kampányban elhangzó ígéretek a véleménynyilvánítás szabadságába tartoznak.
Egy magánszemély azért fordult a tapolcai választási bizottsághoz, mert megítélése szerint a Fidesz és a KDNP kampánya a tapolcai időközi országgyűlési választáson megsérti a jelöltek közötti esélyegyenlőség elvét, amikor a Fidesz kormányzati pozícióját felhasználva avatkozik be a kampányba. A beadványozó azt írta, a választási kampányban "konkrét jövőképről, részletes és markáns programról nem lehet hallani, helyette általánosságokról folyik a kampány és több korábbi ígéret megvalósulásáról, 'ajándékozásról' a választások előtti 2-3 hétben" és megítélése szerint emellett egyre nagyobb teret kap a negatív kampány.
NVB: szabad a negatív kampány
Az elsőfokon eljáró tapolcai választási bizottság a kifogást elutasította, az ügy azonban a beadványozó fellebbezése nyomán az NVB elé került. Az NVB pénteki ülésén Patyi András, a testület elnöke utalt arra, a véleménynyilvánítás szabadságába tartozik a saját jelölt, jelölőszervezet dicsérete, a negatív kampány pedig megengedett, amennyiben nem sérti az emberi méltóságot.
Az NVB egyhangú határozatában elutasította a fellebbezést. Az NVB határozatában hivatkozott az Alkotmánybíróság februári határozatára, amely szerint a véleménynyilvánítás szabadsága kiterjed a választási kampány során a jelöltek és a jelölőszervezetek által folytatott kampánytevékenységre.
Az NVB megállapította: a Fidesz-KDNP-nek - illetve képviselőinek -, valamint a szervezetek jelöltjének az időközi választás kampányában folytatott kampánytevékenysége, a kampány során elhangzott, a beadványozó által kifogásolt kijelentései a közéleti vitát és az időközi választást érintő véleménynyilvánítások, ebből kifolyólag azok nem alkalmasak más jelöltek esélyeinek csökkentésére. Az NVB szerint a vitatott kijelentések a véleménynyilvánítás szabadságának védelmét élvezik és tartalmuk bizonyítására nincs törvényes lehetőség.
Az NVB határozata ellen a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért.
(MTI)
Kapcsolódó: