Az Eximbank mellett a szintén állami MKB Bank is finanszírozza "Andy" Vajna cégét, hogy megvehesse a TV2-t – közölték a Világgazdasággal az üzletemberhez közeli forrásaik.
Zoom
Új számlát nyitott a Magyar Broadcasting Co. Kft. az MKB Banknál november 30-án. A kft. egyik tulajdonosa Andrew G. Vajna hollywoodi producer, egyúttal a hazai filmipar megújításáért felelős kormánybiztos. Első ránézésre a Magyar Broadcasting MKB-számlanyitása a szabad bankválasztás jegyében nem számít különlegesnek, főként, hogy a Magyar Broadcasting augusz­tusban már két számlát is nyitott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szanálása alatt álló hitelintézetnél. A mostani számlanyitásnak az adhat jelentőséget, hogy erre érkezhet meg az MKB azon hitele, amely Vajna TV2-vételét finanszírozhatja.
Merthogy a 18-19 milliárd forint értékűre becsült csatorna megvételéhez nem elég az Eximbank 6,72 milliárdos hitele, valamint Vajna 2,5 milliárdos önrésze, a tranzakciót további két-két hazai és amerikai bank finanszírozza. A két hazai közül az egyik az MKB – erősítették meg a Világgazdaságnak a Népszabadság néhány nappal ezelőtti feltételezését a Vajna üzleti ügyeit közelről ismerők. A másik magyar pénzintézet állítólag már nem állami, annak mindenképpen magántulajdonúnak kell lennie – ahogy a források fogalmaztak: hogy a látszatra is adjanak.
Az Eximbank hitelnyújtása már kész tény, hiszen az alapvetően a külkereskedelem finanszírozására létrehozott, ám a hitelintézeti törvény tavalyi módosítása alapján immár belföldi hitelezési jogosítvánnyal is rendelkező pénzintézet jelzálogát már be is jegyezték a Magyar Broadcasting üzletrészére. Ugyanilyen kérelem azonban tegnap még nem szerepelt az MKB részéről a Magyar Broadcasting cégbírósági dokumentumaiban. Meglehet, azért nem, mert még nem dőlt el, hogy az MKB milyen formában finanszírozza Vajna TV2-vételét, hitelt vagy bankgaranciát nyújt.
Az MKB a szanálása alatt is ugyanúgy hitelezhet, mint azt megelőzően, e tekintetben semmilyen korlátozás alá nem esik, sőt az az érdek, hogy hitelezési tevékenysége töretlen legyen – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Nagy Márton, az MNB alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
Frissítés: Novák "hozzászólása":
Zoom