"Az orosz-magyar kapcsolatok jól fejlődnek, és ez kész csoda" - a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel folytatott moszkvai tárgyalásai után mondta ezt Putyinnal közös sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor az évszázad üzletének nevezte a paksi bővítést. Putyin orosz elnök bejelentette: meghosszabbították 2019 végéig a földgázszállítási szerződéseket.
Zoom
Orbán Viktor szerint Oroszország nem ellensége, hanem hasznos partnere Magyarországnak. Jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar gazdaság és a magyar ipar működésképtelen - mondta Orbán Viktor. Kijelentette: Oroszország energiaexportja olyan szorosan kapcsolódik a magyar ipar energiaigényéhez, hogy az szinte szétválaszthatatlan.
A miniszterelnök elmondta: hosszú és értékes tárgyalásokon vannak túl. Megegyeztek abban, közös érdek, hogy az európai biztonság erősödjön. Úgy vélte, a nagy politikai kérdésekben Oroszország megkerülhetetlen.
Orbán Viktor szerint az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni.
A miniszterelnök megítélése szerint az Európai Uniónak ér Oroszországnak minél előbb meg kell találni a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben.
Kijelentette: az unió növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.
Minden téren előrelépés következett be a kétoldalú kapcsolatokban Magyarország és Oroszország között - mondta Orbán.
A kormányfő kijelentette: csupán a kereskedelem területén tapasztalhattunk visszalépést, amiről azonban nem a két fél tehet.
A miniszterelnök szólt arról, hogy a magyar gyógyszeripar is komoly lehetőségeket kapott Oroszországban, de a magyar jármű- és gépipar is partneri együttműködést alakíthat ki vezető orosz cégekkel.
Szólt annak jelentőségéről is, hogy a Magyarország által felajánlott 200 ösztöndíjat Oroszország időarányosan, vagy annál is gyorsabban tölti fel, mert ez is szolgálja a hosszú távú kapcsolatokat a két ország között.
Zoom
Az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ez utóbbi Moszkva melletti rezidenciáján szerdán folytatott megbeszélését követően.
A kormányfő az orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította.
Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására. Putyin elmondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.
Zoom
A migrációról külön is beszélt a magyar kormányfő, mondván, az európai biztonság romlásával összefüggő események az európai polgárok egyre nagyobb hányadát teszik megértővé, sőt támogatóvá a magyar állásponttal szemben.
Magyarország álláspontja szerint - erősítette meg - az ellenőrzés nélkül, tömegesen beáramló migránsok jelensége rossz dolog Európának. Kiállt amellett, hogy a schengeni előírásokat be kell tartani, majd leszögezte azt is, hogy "a keresztény és nemzeti értékek a jövőben is fontos értékek lesznek".
Jelezte egyúttal: nagy vita zajlik Európában arról, eldöntheti-e bárki helyettünk, hogy "mi, magyarok kikkel akarunk együtt élni". Magyarország ebben a kérdésben azt képviseli: "nem lehet rákényszeríteni senkit arra, hogy olyanokkal éljen együtt, akikkel nem akar" - közölte.
Tudatta azt is, hogy Magyarország vállalta: saját költségvetési forrásból Szíriában kórházat építtet és működtet, hogy ezzel is hozzájáruljon a szíriai helyzet kezeléséhez.
Putyin: meghosszabbították 2019 végéig a földgázszállítási szerződéseket
Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott novo-ogarjovói tárgyalásai után.
Közös sajtótájékoztatójukon Putyin egyebek közt azt mondta, hogy az energetikai együttműködés prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban.
Az orosz államfő konstruktívnak jellemezte az orosz-magyar kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy Magyarország régi és megbízható partnere Oroszországnak.
Fontos a kétoldalú kulturális, humanitárius és oktatási kapcsolatok szorosabbá fűzése - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Zoom
Elmondta, hogy Moszkva ennek keretében 120 ösztöndíjat biztosít orosz felsőoktatási intézményekben magyar diákoknak, akik így térítésmentesen vennének részt az oktatásban.
Putyin a magyar és orosz régiók közötti kapcsolatok fontosságával kapcsolatban megjegyezte, hogy több orosz régió delegációja tervez látogatást Magyarországra.
Az orosz elnök kifejtette, hogy magyar-orosz kezdeményezésre létrehoznak egy kormányközi bizottságot, amely gyakorlati támogatást nyújt majd a régióknak projektjeik és kezdeményezéseik megvalósításában.
A Jobbik reméli, a "pénzelésükről" is szó esett
A Jobbik üdvözli a hosszú távú gázszerződés megerősítését és azt, hogy a kormányfő kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen - közölte Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójára reagálva szerdán Budapesten.
Az ellenzéki politikus méltatta, hogy erősödnek a kétoldalú kapcsolatok, és fontos tárgyalások mennek végbe Magyarország és Oroszország között.
Megnyugtatónak nevezte, hogy Oroszország fenntartja a paksi bővítésre vonatkozó konstrukciót, amely jelenleg az EU részéről támadás alatt áll. Megerősítette: a Jobbik támogatja a beruházást, kritikával mindössze a szerződés titkosítását illetik. Azt is hangsúlyozta: az atomenergiának nincs alternatívája, az orosz technológiával épült atomerőművet pedig orosz technológiával kell bővíteni.
A jobbikos politikus üdvözölte a hosszú távú gázszerződés meghosszabbítását, és fontosnak tartja, hogy a két ország továbbra is partnerként tekintsen egymásra ebben.
Azt is megfogalmazta, hogy a migrációs kérdés, a terrorizmus és a válsággócok kezelése Oroszország nélkül megoldhatatlan.
Gyöngyösi Márton elmondta: örül, hogy a miniszterelnök kritikát fogalmazott meg az Oroszországgal szembeni uniós szankciókkal kapcsolatban és "bevallotta", hogy a szankciós politika nemcsak Oroszországnak, hanem az unió minden tagállamának és Magyarországnak is árt.
A jobbikos politikus megjegyezte: bízik benne, hogy a kormányfő megkérdezte Vlagyimir Putyint a Jobbikkal szemben megfogalmazott vádakról, amelyek szerint onnan pénzelik a pártot.
Hozzátette: reméli, ha Orbán Viktor hazatér, kiáll a nyilvánosság elé és beszámol róla, hogy valóban így van-e, és milyen összegről van szó.
(MTI nyomán)
Frissítés: videón a sajtótájékoztató:
Korábban írtuk: