Az idei és a jövő évi költségvetésen sem kell módosítani a Brexit miatt – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban, ami a lap hétfői számában jelent meg. Varga Mihály beszélt arról is, hogy különleges kedvezményekkel csábítanák Magyarországra a Nagy-Britanniából távozni szándékozó cégeket.
Varga Mihály szerint Magyarország számol azzal, hogy a kilépés megváltoztatja majd az unió költségvetésének mozgásterét és hatással lesz a magyar büdzsére is, mivel Nagy-Britannia a harmadik legnagyobb befizető ország volt. Ez azonban nem a holnap kérdésre – tette hozzá.
Nagy-Britannia és az EU között a tárgyalások legalább két évig fognak tartani és a nemzetgazdasági miniszter azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár ezt a költségvetési ciklust sem érinti majd a kilépés, bár ennek kisebb az esélye.
Varga Mihály légből kapottnak nevezte azt a feltételezést, hogy Magyarország is kilépne az Európai Unióból. Határozottan cáfolta az ezzel kapcsolatos találgatásokat: "Nincs ilyen szándék, nincs ilyen terv, nincs ilyen forgatókönyv, ötlet, vagy elképzelés" – mondta.
A nemzetgazdasági miniszter beszámolt a lapnak arról is: a tárca inkább azzal foglalkozik, hogyan lehet a Nagy-Britanniát elhagyó társaságoknak vonzó befektetési országgá tenni Magyarországot. A kormány különleges kedvezményeket is felkínálna az áttelepülni szándékozó vállalatoknak, a részleteken még dolgoznak. A miniszter azt mondta: 770-780 brit cég működik ma Magyarországon, amelyek szerinte elégedettek a befektetői környezettel, ez pedig jó referencia lehet.
(HVG - VG)