Huszonnégy órás embervadászat után egy kolozsvári panzióban kapták el a rendőrök a román S. Dant, akit a szerda délutáni nyíregyházi gyilkossággal gyanúsít a rendőrség.
Zoom
A két kisgyermek szeme láttára végezte ki a gyilkos az édesanyát. Egyikük rohant át a szomszédba, hogy segítséget kérjen
A Blikk úgy tudja, a férfinál volt egy fegyver is, valószínű az, amit a vérontáshoz használt. Bár Dannak sikerült megszöknie Erdélybe, menekülés közben azonban több közlekedési kamera is rögzítette. Közvetlenül a gyilkosság után Debrecenben gyorshajtás miatt is megállították őt az egyenruhások, és helyszíni bírságot szabtak ki rá.
Szerencséje volt, mert ekkor még nem azonosították a gyilkosság gyanúsítottjaként, ezért sem országos, sem nemzetközi elfogatóparancs nem volt érvényben ellene.
Zoom
Ebbe a házba rontott be a gyilkos, aki egyből tüzet nyitott. Ámokfutásának két ártatlan gyermek is a szemtanúja volt (Fotó: Gy. Balázs Béla)
Azt beszélik, a gyilkosság hátterében az állhatott, hogy az évek óta Magyarországon élő férfi gyengéd érzelmeket táplált a nála 14 évvel fiatalabb áldozata iránt, ám a férfinak nem jutott más, mint sorozatos visszautasítások. Állítólag ez vezetett végül a tragédiához, S. Dan ugyanis kép­telen volt feldolgozni ku­darcát, és fegyvert ragadott.­ Bár érzelmei vezethették a román férfit, közel sem biztos, hogy hirtelen felindulásból cselekedett. A lap szerint a gyilkos ruhát is cserélt. Nyíregyházán aztán belépett a családi házba, ahol egyből összefutott áldozatával, akit közvetlen közelről lőtt le. Állítólag a hangok hallatán ment le az emeletről a nő férje, akire szintén tüzet nyitott. A hidegvérű lövöldözésnek a házaspár ikergyermekei is a szemtanúi voltak.
Zoom
S. Dan azonnal menekülőre fogta a gyilkosság után. Először átjutott a gúnyhatáron, majd több - a Blikk szerint - "román városban" is megfordult, mielőtt elfogták
Egyikük, bár sokkos állapotban volt, de nem veszthette el teljesen a lélekjelenlétét, ugyanis kiment a házból, és az első szembejövőnek azt mondta: „A román Dani megölte anyuékat.”
A gyilkos nem nyúlt a 7 éves kicsikhez, tette után azonnal menekülőre fogta. A gyerekek nem sérültek meg, a lap úgy tudja, a kórházi kivizsgálás után egy szomszédnál töltötték az éjszakát.

A román gyilkos
– Nemrégen költöztek ide, de nagyon zárkózott család voltak, így nem sok mindent lehetett róluk tudni – mondta a néhány házzal arrébb élő Miklós, aki szintén elmondta, hogy az egyik gyerek véresen szaladt ki a házból, és futott a szemközti házba, hogy segítséget kérjen.
A nő egyébként azonnal belehalt a fejlövésbe, férjét életveszélyes állapotban szállították a közeli kórházba, ahol a sebészeti intenzív osztályon ápolják. S. Dan minden bizonnyal előre kitervelte tettét. Erre utal az is, hogy a gyilkosság napján kezdte meg egy hónapos szabadságát is.
– Dr. S. Dan főorvos 9 éve a kórház dolgozója. Jelenleg korábban megkért és engedélyezett szabadságát tölti. A főorvossal szemben munkája során sem szakmai, sem etikai kifogás nem merült fel – olvasható a Sátoraljaújhelyi Kórház közleményében, amellett, hogy a gyilkossági üggyel kapcsolatban nincs egyéb információjuk.
Frissítés: Kiadják hazánknak a gyilkossággal vádolt román orvost
A kolozsvári ítélőtábla elfogadta pénteken a magyar hatóságok kiadatási kérelmét, amelyben annak a román orvosnak az átadását kérték, akit a halálos kimenetelű szerdai nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsítanak.
Az ítélőtábla szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a bíróság egyúttal harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte az orvost. A határozat ellen 5 napon belül lehet fellebbezést benyújtani, amelyet a továbbiakban a legfelső bíróság illetékes tárgyalni.
Az 54 éves orvost csütörtökön fogta el a román rendőrség Kolozsvár egyik lakótelepén. Az illető a magyar hatóságok gyanúja szerint Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette.
Előzmények: