Keményen visszavágott Havas Szófia azoknak, akik az MSZP-ből való kizárását, illetve tagsága felfüggesztését követelik. A szocialisták egészségpolitikusa szerint Gőgös Zoltán elnökhelyettes elbukott népszavazási kezdeményezése nagyobb kárt okozott a pártnak, mint az ő kijelentései 1956-tal kapcsolatban.
Zoom
Megtörte a csöndet az őt ért bírálatokkal kapcsolatban Havas Szófia annak ellenére, hogy minden médiaszerepléstől elzárkózott az utóbbi napokban. Az MSZP egészségpolitikusa a Magyar Időknek elsősorban Gőgös Zoltán elnökhelyettes szavaira reagált, aki azt mondta, támogatni fogja Havas Szófia párttagságának felfüggesztését.
– Nem értem kristálytisztán Gőgös Zoltán megnyilatkozását velem kapcsolatban, aki egy kormánypárti lapban közli álláspontját – mondta Havas Szófia. Hozzátette, azt gondolja, ha Horn Gyula idejében is országos politikus lett volna az elnökhelyettes, akkor Horn Gyula volt miniszterelnök párttagságát is felfüggesztette volna, mivel a volt kormányfő álláspontját is mindenki ismeri ’56-tal kapcsolatban.
Felvetette azt a kérdést, vajon mi ártott jobban a pártnak, az ő nyilatkozata, vagy Gőgösék elbukott népszavazási kezdeményezése, amelyhez nem sikerült elegendő aláírást gyűjtenie a pártnak. – Ennek azóta sincs következménye a pártban – tette hozzá.
Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének is üzent, ugyanis a pártelnök azt kérdezte Molnár Gyulától, hogy milyen szankcióra készül Havas szavai miatt. – Ami a mikroszkóppal is alig látható, Együtt nevű szervezet elnökét illeti, őt arra emlékeztetném, hogy amikor kommunikációs vezető és kampányfőnök volt a szocialistáknál, munkája eredményeképpen az MSZP ma ott tart, ahol tart. Ismert, hat választást bukott el az MSZP Szigetvári irányításával kétharmados többséggel. Gondolom, az izgalmat nála a listás helyeken való osztozkodás okozza – tette hozzá.
A Jobbik esetleges feljelentésével kapcsolatban azt mondta, „a párt inkább foglalkozzon a hozzá köthető neo­náci rendőrgyilkossal, attól tartsák magukat távol, nehogy kiderüljön az igen szoros összenövés.” Hozzátette: „a holokauszttagadó párt véleményét inkább főszponzorukkal, Vlagyimir Putyinnal beszélje meg”.
Arra a kérdésre, hogyan vélekedik Magyar Bálint volt SZDSZ-es politikus Klubrádióban tett kijelentésével kapcsolatban, miszerint az MSZP nem tud megújulni Barabás Jánossal és másokkal, Havas Szófia kifejtette: nehezen tudja értelmezni a nem létező párt naftalinszagú, sifonérből elővett kakaóbiztos számítógépek exminiszterének kijelentéseit. – Ők már sikerrel feloszlatták saját magukat, megértem, hogy fáj nekik, hogy az MSZP-vel ez még nem történt meg – jelentette ki.
A lap információja szerint egyébként a Havas Szófia elleni lendület már alábbhagyott az MSZP-ben; többen úgy gondolják, ha a 2007-ben adott hasonló tartalmú nyilatkozata után nem merült fel a számonkérés, akkor ezt most sem kellene megtenni. Ha mégis indítanak etikai eljárást a politikus ellen, annak vége nem lehet más, mint egy figyelmeztetés.