Hosszú Katinka kedden délután nyílt levelet tett közzé, amelyben úgy fogalmazott: ha Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, „önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát”, és mondjon az úszószövetség elnöki tisztéről.
Zoom
Hosszú Katinka a nyílt levelét azzal indokolta: Gyárfás Tamás utóbbi időben tett nyilatkozatai miatt döntött úgy, hogy ideje megszólalnia. „Teljes mértékben értetlenül állok Gyárfás Tamás azon nyilatkozatai előtt, miszerint minden a legnagyobb rendben van köztünk” – fogalmazott.
A többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó emlékeztetett: Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hogy hagyja abba az úszást, és vonuljon vissza. „Ha rajta múlik, Magyarország a riói olimpiáról 3 arany- és egy ezüstéremmel kevesebbel tért volna haza” – tette hozzá.
Zoom
Hosszú Katinka januártól egyedül, az úszószövetség segítsége nélkül edzett. Erről azt írta, hogy megkönnyebbült, és teljes erőbedobással a felkészülésre koncentrálhatott. Gyárfás Tamással való viszonya azonban tavalyhoz képest nem változott a helyzet, sőt, inkább csak romlott 2015 óta – jelezte.
„Az olimpiai felkészülésemet nulla fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen. A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén. A „felújítási” munkálatok miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált minden, nem tudunk előre tervezni. A Komjádi uszodában az elmúlt másfél évben ez a második átalakítás, ami egyszerűen nonszensz. A renoválás ellenére mind a mai napig vannak problémák, amiket már a szülők és a gyerekek is észlelnek. Az, hogy a magyar úszás soha nem élt jobb napokat, egyszerűen nem igaz. Rosszabb lett” – olvasható a nyílt levélben.
Hosszú Katinka jelezte: elfogadhatatlan számára, hogy az eredményeikkel az úszószövetség sajátjaként dicsekszik, és arra hivatkozik, nélküle nem lenne világversenyek otthona Magyarország. „A lényeg nem az úszásról, még kevésbé az úszókról szól” – hívta fel a figyelmet.
Szerinte az egész rendszer érdekek mentén szerveződik, és elfogadhatatlan, hogy Gyárfás arra hivatkozik: az úszók „nehéz emberek”, amikor egy egyértelműen szabályokat mellőző és működésképtelen rendszer ellen emelik fel a szavukat.
„Mélységesen felháborít, hogy tehetséges, sokat bizonyító, a világ élvonalában lévő úszóknak aggódniuk kell, vajon milyen következményekkel jár, ha hallatják a hangjukat. Elárulom, semmilyennel” – fogalmaz az úszóbajnok.
(HVG)