A Vas megyei Boba község temetőjében a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) kezdeményezésére szombaton az öt esztendővel ezelőtt elhunyt Gyömörey Károlyra, a Bobai Jobbik alapító elnökére emlékeztek a családtagok, a MÖM Vas és Veszprém megyei szervezete, a helyi önkormányzati képviselők, falubeliek és a más településekről érkezett nemzeti érzelmű harcostársak. Gyömörey Károly a Bobai Evangélikus Egyházközség presbitere is volt, ezért a megemlékezés lelkészi részét Rostáné Piri Magdolna esperes látta el.
Zoom
Gyömörey Károly
Gyömörey Károly, a bobai Jobbik Magyarországért Mozgalom alapszervezetének alapító elnöke öt esztendővel ezelőtt hunyt el súlyos, gyógyíthatatlan betegségben. Mindössze 51 évet élt, ám az élete szinte utolsó napjáig a felelősségteljes vasúti munkája mellett a Vas megyei Boba falu közösségi életében önkormányzati képviselőként, a bobai evangélikus egyházközségben az édesapja nyomdokain haladva presbiterként tevékenykedett. A Jobbik Magyarországért Mozgalom helybeli szervezetének alapító elnöke, a környező Vas és Veszprém megyei települések Jobbik-alapszervezeteinek mindenese és néhány alapszervezet, mint például a csöglei és az adorjánházai megalapításának tevékeny résztvevője volt. A Kemenesaljai Trianon Társaság tagjaként haláláig szervezője volt az ország legmagasabb Trianon-emlékművénél, a Ság hegyi Trianon Emlékkeresztnél évente két alkalommal tartandó megemlékezéseknek. Öt esztendővel ezelőtt, 2011-ben a bobai temetőben Gyömörey Károlyt korábban a faluban soha nem látott számú gyászoló tömeg kísérte az utolsó útjára.
Zoom
Gyömörey Károly sírjánál a bobai temetőben
December 3-án, szombaton délelőtt a bobai temetőben Gyömörey Károly sírját ismét körülállták a helybeliek, a környékbeli településekről érkezett barátok, ismerősök és a megemlékezést szervező Magyar Önvédelmi Mozgalom Dunántúli Régiójának vezetői, tagjai. Rostáné Piri Magdolna esperes imádkozott, áldását adta a jelenlevőkre, majd előbb az evangélikus énekeskönyv 526-ik, „Kik Jézushoz hazatértek, célhoz értek”, majd az 525-ik, az „Uram, ó, add, ha vándorutam véget ér itt a borúban” kezdetű énekkel nyitotta meg a megemlékezést. Kamondi Miklós, a MÖM ajkai vezetője, a megemlékezés szervezője és a sírnál elmondta Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna Magyar Hiszekegy című versének ismert refrénjét.
Zoom
A MÖM tagjainak főhajtása
Kamondi Miklós emlékező beszédének elején elmondta: eddig nem született Bobán, de talán egész Vas megyében olyan nagy hittel, honszeretettel, kitartással megáldott ember, mint Gyömörey Károly. Önkormányzati képviselőként a falujáért dolgozott, mindenkin segített, már betegen kiállt a Marcal folyó gátjára, amikor Ajka felől Bobát is elérte a vörösiszap. De kivette részét a falu, az iskola és az evangélikus templom szépítéséből, jobbításából, s egyben a polgárőrség tevékeny tagja is volt. A bobai Jobbik alapító elnöke volt, s ez az alapszervezet nem sokkal Gyömörey Károly halála után megszűnt, mert úgy néz ki, hogy a vezetésére nincs megfelelő ember. A Vas megyei Boba szülötteként és lakosaként a Veszprém megyei nemzeti oldal szervezeteit, de leginkább a Jobbikot támogatta, segítette, több ottani alapszervezet megalapítását kezdeményezte.
Zoom
A MÖM koszorúja
„Sok mindenkit meghívtam Karcsi a halálának ötödik évfordulóján tartott megemlékezésre, de sajnos voltak, akik úgymond halaszthatatlan elfoglaltságukra hivatkozva kimentették magukat, de voltak olyanok is, akik még válaszra sem méltattak”, jegyezte meg keserűen az emlékező, majd köszönetet mondott a bobai önkormányzat három képviselőjének, amiért kijöttek és „bebizonyították azt, hogy amikor egy volt kollégára, harcostársra jó előre meghirdetett időben emlékezünk, akkor nincs olyan egyéb elfoglaltság, amelynek időpontját ne lehetne módosítani és tisztelegni az eltávozott bajtársunk emléke előtt.”
A megemlékezés végén Gyömörey Károly sírján elhelyezték a kegyelet koszorúit: Major József, a Magyar Önvédelmi Mozgalom Dunántúli Régiójának vezetője, Porkoláb Sándor, Ambrus Tibor és Pós László, a bobai önkormányzat képviselői, Gátay István, Boba állomásfőnöke, valamint magánemberként a bobai Szabó Sándor és Nagy László. Gyömörey Károlyné Bernadett a koszorúzás végén megköszönte a jelenlevőknek azt, hogy szeretettel emlékeznek az elhunyt férjére.

Kovács Sándor, a MÖM Veszprém megyei vezetője
A temetői emlékezés után villáminterjút készítettünk a Magyar Önvédelmi Mozgalom Veszprém és Vas megyei vezetőjével:
Kovács Sándor, a MÖM Veszprém megyei vezetője: A mai állapotokat figyelembe véve Gyömörey Károly, ha élne, a Jobbikban manapság valószínűleg erősen radikális hazafinak számítana. De mondhatnám úgy is, hogy vadhajtás lenne. Ő már öt éve halott, s nem lehet tudni, miként cselekedne most, de az biztos: Karcsi sokszor egészen a falig hátrált annak érdekében, hogy korábban a MIÉP, majd a Jobbik egy-egy alapszervezete egyben maradjon.

Horváthné nagy Henrietta, a MÖM Vas megyei vezetője
Horváthné Nagy Henrietta, a MÖM Vas megyei vezetője: Sajnos személyesen nem ismerhettem Gyömörey Károlyt, de másoktól hallottam a nemzeti szervezetekben, a hazafias és a helyi célokért, érdekekért, így a Jobbikban kifejtett tevékenységéről, akaraterejéről. Rá mindig lehetett számítani, példamutató ember volt. Az a legkevesebb, hogy legalább a halálának kerek évfordulóin eljöjjünk ide, Bobára, emlékezzünk rá és beszéljünk róla. Szomorú vagyok, hogy pont azok nem jöttek el erre a megemlékezésre, akiknek leginkább itt lett volna a helyük.
Hering József – Kuruc.info
Kapcsolódó: