Gyömörey Károly, a bobai Jobbik alapító elnöke két évvel ezelőtt, 2011. december 7-én hunyt el gyógyíthatatlan betegségben. Távoztakor mindössze 51 éves volt. Mindenki véleményét és meggyőződését tiszteletben tartó emberként Boba község és környéke nemzeti mozgalmának, társadalmi életének motorja volt. A halála utáni két esztendő folyamán Bobán megszűnt a Jobbik, szétesőben van a polgárőrség, a faluból senki nem megy föl koszorúzni a Ság hegyi Trianon-emlékkereszthez.

Gyömörey Károly egyik utolsó fényképe
Bobán, a falunkban Gyömörey Károly több tevékenységet is vitt a hátán, jóformán teljesen egyedül. Amikor halála előtt, 2011 őszutóján, meglátogattuk a szombathelyi kórházban, lehetett látni rajta, hogy onnan élve nem kerül ki többé. Egyikünk meg is jegyezte: Karcsi halálával a Jobbik Bobai Alapszervezete is sírba száll. A jóslat néhány héttel ezelőtt - Karcsi halálát majdnem két esztendővel túlélve - sajnos beteljesedett, miután az új elnök szinte semmit nem csinált, majd helyette a jobbítás reményében kiszemelt másik személy megválasztásával csöbörből vödörbe estünk. De Gyömörey Károly a Jobbikon kívül lelke, motorja volt Bobán a polgárőrségnek is, vezetésével éjszakánként fiatalok és idősebbek őrjáratoztak a faluban. A mintegy 860 lelkes település polgárőrsége mára szinte föloszlott, gyakorlatilag nem létezik.
Zoom
Az első világháborús hősi emlékmű Celldömölkön
Gyömörey Károly a nem könnyű vasúti szolgálatteljesítés mellett a halála előtti időkig a nemzeti ügyért tevékenykedett. Jóval később, már a halála után, a Celldömölkön szerkesztett Új Kemenesalja című lap híréből tudtuk meg, hogy a celldömölki első világháborús hősi emlékmű 2010-es restaurálásához szükséges vörös- és sárgarezet öt más kemenesaljai személlyel együtt Gyömörey Károly gyűjtötte megyeszerte. (A posztkommunista celldömölki önkormányzatnak, illetve a hasonszőrű budapesti kulturális kormányzatnak erre ugyanis nem volt pénze...) Pedig az eredetileg 1926-ban fölállított, később a város szívében szovjet "hősi" halottakkal körbevett emlékmű alkotója, Gách István Lipót neves, ám a második világháború után feledésre ítélt szobrász- és festőművész volt. A létező szocializmus idején, 1967-ben kiadott, majd 1981-ben kiegészített, mindenféle jelentéktelen, senkiházi alakot is fölmagasztaló Magyar Életrajzi Lexikonban sem kapott szócikket Gách István Lipót, pedig már az első kiadás előtt öt esztendővel meghalt.
Zoom
Magyar hősi emlékmű Taskentben (Fotó: Patrióta Európa Mozgalom)
Gách István Lipót, a celldömölki hősi emlékmű alkotója, 1880-ban született Budapesten. Az Iparművészeti Iskola elvégzése után Zala György műtermében ő mintázta meg az Országház mellől a kommunisták által eltávolított gróf Andrássy Gyula-szobor két domborművét. A szobrászművész magyar katonaként esett orosz fogságba az első világháborúban. Az üzbegisztáni Taskentbe került, ahol katonatársai gyűjtésének jóvoltából a történelmi muszlim város régi temetőjében megalkotta a táborban nyomorúságos körülmények között meghalt honvédek, illetve tisztek ma már omladozó állapotában is csodálatos emlékművét: A Szent Koronával a fején, mellén nagy latin kereszttel ágaskodó szfinx előtt egy haldokló, haláltusáját vívó, felsőtestén lemeztelenített, sapkás magyar katonafogoly van ábrázolva. (Akárcsak a sepsiszentgyörgyi első világháborús magyar hősi emlékművet, a taskenti emlékmű sorsát, megmentését is a Honvédelmi Minisztérium becses figyelmébe ajánljuk - H. J.)
Zoom
Gyömörey Károly utoljára a Ság hegyi Trianon-emlékkeresztnél 2011-ben
Az elfeledett Gách István Lipót a celldömölki hősi emlékművön kívül megalkotta a Szegedi Magyar Királyi Honvéd Huszárezred emlékművét, a szeghalmi, a kabai, a hajmáskéri és a pesthidegkúti komoly művészi értékkel bíró háborús hősi emlékművet. Külön szólnunk kell a hajdúböszörményi első világháborús emlékműről, mert az nagyon hasonlít a celldömölkihez. Hajdúböszörményben az emlékművön idős hajdú tart vissza a földre zuhanástól egy megsebesült ifjú magyar harcost, míg a celldömölki hősi emlékművön Gách István Lipót azt ábrázolja, amint a baljában lőfegyvert szorongató, haldokló, hátrahanyatló ifjú magyar hőst megtartja a jobbjában buzogányt fogó, páncélinges idősebb magyar vitéz.
Zoom
A szombathelyi Trianon Emlékhely részlete 2011-ben (Fotó: Gyömörey Károly)
A Bobához közeli Ság hegyen az 1934 óta álló Trianon-emlékkeresztnél, amióta újra szabad, évente kétszer, a június 4-hez és a szeptember 23-hoz (utóbbi a keresztállítás napja) legközelebbi szombaton megemlékezést tartanak a kemenesaljai nemzeti érzelmű magyarok. Gyömörey Károly volt az egyik mozgatója, szervezője a Ság hegyi megemlékezéseknek. Bobáról az idén azonban már sem június elején, sem szeptember végén nem ment föl senki a falu felvégéről szabad szemmel is jól látható Trianon-emlékkereszthez koszorúzni, emlékezni.
Zoom
Gyömörey Károly (jobbról) és Dornfeld László koszorúz Szombathelyen 2011-ben
Szintén a trianoni nemzeti tragédiának kívánt emléket állítani, emlékeztetni a Celldömölkhöz hasonlóan meglehetősen posztkommunista-fertőzött Szombathelyen a helybeli dr. Csorba Boldizsár ügyvéd, '56-os hős, több helyi nemzeti szervezet irányítója, aki a nemes ügy érdekében a város Pelikán nevű parkjának szélén, a 18-as honvéd út 7. szám alatti, a tulajdonát képező lakóházhoz tartózó magánterületen, jórészt saját költségén több elemből álló emlékművet állított föl. Magánemlékműről van tehát szó, amelynek létesítését sem a magát nemzetinek hirdető kormányunk, sem a Szombathelyi Önkormányzat nem támogatott, hanem az utóbbi a rendőrséggel karöltve mindent megtett a meghiúsításáért, a lebontásáért, illetve semmit nem tesz a magyargyűlölő komcsi ivadék rongálók kézre kerítéséért.
Zoom
A még ép turulmadár 2011-ben (Fotó: Gyömörey Károly)
A szombathelyi városvezetés korábban a kezdeményezők egyetlen közterületre vonatkozó javaslatát sem találta megfelelőnek, így esett a választás dr. Csorba Boldizsár magánterületére. Aprólékos munkával, részletenként épülgetett az emlékhely: a házfalon elhelyezett Wass Albert-idézetes tábla (sajnos hibás az idézet!), a 3,5 mázsás turulszobor, a nemzet megfeszítését jelképező, ácsolt Szent Antal-kereszt és később a fehér márványkereszt, 1956-os emlékek, zászlótartó oszlopok és más jelképek. Gyömörey Károly halálának esztendejében, 2011-ben a rendőrség előzetes okvetetlenkedése ellenére fölavatták a Trianon (magán)Emlékhelyet Szombathelyen. A bobai Jobbik elnöke más falubeliekkel együtt még a 2011-es Szent István-napi ünnepségen is jelen volt a Trianon Emlékhelyen, s a turulmadár lábai elé elhelyezte el a Jobbik Bobai Alapszervezetének koszorúját.
Zoom
A ledöntött, szétzúzott turulmadár Szombathelyen 2013 elején (Fotó: Nyugat.hu)
Helyi kommunisták génhulladék ivadékai nem sokáig tűrték, szívlelhették a szombathelyi nemzeti emlékhely létezését, üzenetét: 2013 elején a tűzfalról lefeszítették, darabokra törték a nemrégen fölállított súlyos márványkeresztet, ám a rendőrség a tettesek kézre kerítése érdekében nem volt hajlandó ujjlenyomatokat venni, sem mintát venni a helyszínen talált vérfoltokból. Néhány hónappal később, július közepén a 3,5 mázsás turulszobrot is ledöntötték a talapzatáról és darabokra szétzúzták. A tettesek persze ezúttal is ismeretlenek, amin nem is nagyon csodálkozunk, elvégre nem hanuka-gyertyatartót döntöttek le.
Zoom
Bobai emlékezők (balról: Gyömörey Károly) a Bárdossy sírboltnál 2010 telén
Szombathelyen, a Szent Márton temetőben nyugszik (ha igaz...) a családi sírboltban Bárdossy László Magyarország egyik mártír miniszterelnöke. A budapesti Markó utcai börtön udvarán vérszomjas söpredék fülsiketítő üvöltése közepette 1946. január 10-én kivégzett Bárdossy László koporsóját csak egy héttel később kapták meg a hozzátartozói, ám amikor azt fölnyitották, holttest helyett téglákat találtak benne. Hódi Rezső István bencés piarista visszaemlékezése szerint a holttestet végül kiadta a magyarságra szabadított aljanép a családnak, s Bárdossy László mártír miniszterelnököt titokban Szombathelyen, a szülővárosában, a Szent Márton temetőben levő családi sírboltban helyezték örök nyugalomra. Bárdossy Lászlóra több mint egy évtizede emlékezhetnek a vasiak a december 10-i születésnapi évfordulója körüli napokban. A bobai emlékezőket 2010-ig minden esztendőben Gyömörey Károly vezette.
Hering József - Kuruc.info
Kapcsolódó: