A Jobbik Magyarországért Mozgalom az izraeli–palesztin konfliktusban kezdetektől fogva a bizalom helyreállításán alapuló, a hosszú távú békét egyedül szavatolni képes, tárgyalásos konfliktusrendezés mellett állt ki. Meggyőződésünk, hogy a közel-keleti kérdés egyetlen lehetséges rendezési módja a kétállami megoldás - áll a párt közleményében, alább a folytatás.
Zoom
Gyöngyösi Márton, a közlemény aláírója egy 2012-es tüntetésen, melyet a gázai mészárlás elleni tiltakozásul szerveztek
Éppen ezért aggodalommal értesültünk arról, hogy az izraeli törvényhozás olyan, a palesztin területeken épült telepeket utólagosan legalizáló jogszabályt fogadott el, amely alapjaiban veszélyezteti a békés rendezést és az instabil helyzet eszkalálódásával fenyeget. Álláspontunk szerint Izrael minden olyan gyakorlata és törvénye, mely illegális telepek építésének nyit teret, alapjaiban ellenkezik a rendezést célzó törekvésekkel.
A Jobbik elítéli az izraeli parlament, a Knesszet visszamenőleges hatályú törvényét, egyúttal emlékeztet arra, hogy a jogszabály nem csak a nemzetközi joggal ellentétes és szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának nemrégiben konszenzussal elfogadott határozatával, de még Izrael alkotmányos erejű törvényeivel sem egyeztethető össze. Reméljük egyúttal, hogy ha Tel-Aviv továbbra sem hajlandó a nemzetközi jog elfogadott normáinak megfelelő magatartást tanúsítani, akkor a nemzetközi közösség és a hágai Nemzetközi Bíróság meg fogja tenni a szükséges lépéseket arra nézve, hogy Izraelt visszaterelje a jog ösvényére.
Bízunk benne, hogy az izraeli vezetés maga is felméri a döntés negatív következményeit és a jogsértő magatartástól eltekintve, tárgyalásos úton, a palesztinok jogait tiszteletben tartva próbálja meg rendezni a kialakult helyzetet. Meggyőződésünk, hogy nemzetiségre és vallásra való tekintet nélkül egyedül ez szolgálja a közel-keleti emberek érdekeit - írja Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője.