Annyira belejöttek a ruszkizásba a Soros-agymosodáért aggódó szabadelvűek, hogy ketten közülük a címben is olvasható elhajlásra vetemedtek. Ideológiai nagyapáik pedig igencsak felháborodtak emiatt, és az alábbi megmosolyogtató közleményt adták ki:
Elítéljük a szovjet emlékmű elleni támadást!
A Balpárt ideológiai fenntartásai ellenére is szolidaritási nyilatkozatban állt ki a CEU mellett, mert fontosnak tartjuk az egyetemi autonómiát és az Orbán kormány diktatórikus törekvései elleni közös fellépést. Követeltük azt is, hogy azonnal engedjék szabadon azokat az aktivistákat, akiket a köztársasági elnök palotája elleni festékes akciójuk miatt helyeztek előzetes letartóztatásba.
Az utóbbi napokban azonban az ellenzéki megmozdulásokon előtérbe kerültek az oroszellenes indulatok, sajnos nem maradt ki lumpen elemek akciózásából a Szabadság téren található szovjet emlékmű sem. Önmagukat demokratának mondó fiatalok a Magyarország felszabadítása során hősi halált halt katonák emlékművét gyalázták meg. Ezzel a tettükkel rámutatva a sajnálatos tényre, hogy a “demokraták” ideológiailag milyen közel tudnak kerülni a fasisztákhoz hazánkban.
A Balpárt minden ellenzéki demonstrálót felszólít, hogy ne engedjen a provokációnak, ne engedje, hogy a kormányellenes indulatokat az orosz nép elleni uszításba terelje el bárki. A kormányzat osotoba „brüsszelezésére” ostoba válasz a lumpenellenzék „moszkvázása”. Budapesten nem Vlagyimir Putyin, hanem Orbán Viktor ellen kell küzdenünk.
A szovjet emlékmű elleni támadást a Balpárt elítéli és minden baloldalit felszólítunk, hogy maradjon távol olyan demonstrációktól, amelyek célja az oroszellenes indulatok szítása.
Kiadja: Balpárt elnöksége
Gyorsított eljárás vár rájuk
72 órás őrizetbe vették Komáromy Gergőt és Kiripolszky Csongort, miután lufikba csomagolt vízalapú festékkel dobták meg a Szabadság téri szovjet emlékművet – írja a 444.
Zoom
„Mindkét fiút 72 órás őrizetbe vették garázdaság szabálysértés elkövetéskor tetten ért gyorsított bírósági eljárás lefolytatásának céljából” – tudta meg közeli hozzátartozójuktól a zsidó blog.
Már éjszaka átszállították őket a Gyorskocsi utcába, bár akkor az előadó rendőr főhadnagy még szerdai tárgyalásról tudott, végül azokat már ma, kedden megtartják. Mindkettejüket a TASZ ügyvédje fogja képviselni.
Csütörtökön Gulyás Mártont és társát ítélték gyorsított eljárásban 300, illetve 200 óra közérdekű munkára, miután a lex CEU aláírása után festékes flakont próbáltak dobni a Sándor-palotára.
Frissítés: pénzbírságot kaptak a hippik
Komáromy Gergely és Kiripolszky Csongor elismerte a szabálysértést, első fokon mindkettejükre 30 ezer forintos bírságot szabtak ki.
Zoom
A két férfit – akik húsvét hétfőn vízben feloldott arcfestékkel töltött lufikkal dobálták meg a Szabadság téri szovjet emlékművet – garázdasággal vádolta meg az ügyészség. A tényállás hasonló volt ahhoz, amit Gulyás Márton és Varga Gergely ellen hozott fel a bíróság a múlt hétfőn a Sándor-palota előtt lezajlott események miatt.
A tárgyalás során – ahová Komáromyt és Kiripolszkyt vezetőszáron, bilincsben vitték el – kiderült, hogy egy külföldi tett bejelentést a rendőrségen arról, hogy két ember tapogatja a szovjet emlékművet a Szabadság téren. A rendőrök kiszálltak a helyszínre, és előállították a két férfit.
Zoom
Hippik vezetőszáron - üdítő a látvány
A vádlottak elismerték, hogy hozzávágtak nyolc festékes vízzel töltött lufit az emlékműhöz. Azt is elmondták, hogy az akciójuk előtt teszteltek is, és megbizonyosodtak arról, hogy a festék könnyen lemosható.
Az ügyészség – akárcsak Gulyásék ügyében – azt hangsúlyozta, hogy Komáromy és Kiripolszky kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, hiszen a megdobált emlékmű "a fasizmus áldozatainak állít emléket".
A két férfi elismerte a szabálysértést, így a vád pénzbüntetést kért ellenük, míg a védelem a vád ejtését indítványozta. A bíró végül fejenként 30 ezer forintos bírságot szabott ki rájuk, amelyből levonnak 4 ezer forintot a fogdán töltött éjszaka miatt. A védelem fellebbezett.
Zoom
Az ítélet indoklásában a bíró azt mondta, azért nem lehet politikai véleménynyilvánításnak tekinteni az emlékmű összefestékezését, mert eleve nem egyértelmű, hogy a tettet a vandalizmus vagy a politikai véleménynyilvánítás hajtotta, hiszen hétfőn délután nem volt például politikai tüntetés sem a Szabadság téren.
(MNO - HVG nyomán, képek: 444)