Száztizedik születésnapját ünnepelte hétfőn Bran­deisz Elza, aki 1907. szeptember 18-án született. Az egész országban összesen 563 száz év feletti nyugdíjas él, ebből mindössze hárman születtek 1907-ben. Elza néni azonban nem csak erről híres, világháborús cselekedetéért 1995-ben a Jád Vásem Világ igaza díjjal tüntette ki. Ezt az elismerést azok kapják, akik zsidókat bújtattak az úgynevezett holokauszt ideje alatt. George Soros anyja, Szűcs Erzsébet is neki köszönheti az életét - és így tehát a világ is azt a sok "jót", amit a fiacskától kapott.
Zoom
Bran­deisz Elza egy tanítványa révén ismerkedett meg az asszonnyal és családjával. A háború ideje alatt Erzsébetet keresték a csendőrök, így ügyvéd férje azt tanácsolta, utazzon Elza néni balatonalmádi nyaralójába. Ott a két nő hamar összebarátkozott, vitorlázni jártak, és nagyokat beszélgettek.
– Az akkor tizenéves Gyuri ősszel látogatta meg az édesanyját, én ekkor találkoztam vele először. Később ő is hozzánk költözött egy időre. Ha a szomszédok rosszindulatúak lettek volna, végünk van, így azonban sikerült megmenteni őket abban a vérzivataros időben – nyilatkozta korábban a Kisalföldnek Elza néni. (Ennyit tehát a vérszomjas, zsidófaló magyaroknak a Soros-félék által táplált mítoszáról - a szerk.)
Később négyszer járt Soroséknál Amerikában is, sőt hívták, éljen ott ő is. Ő azonban maradni akart, de a kapcsolatot azóta is tartják.
(Bors nyomán)