Hétfő este falugyűlés volt a Tolna megyei Őcsényben, amelynek egyetlen témája a migránsüdültetés volt. Annyian voltak, hogy nem fért be mindenki a közösségi házba. A Migration Aid szervezésében betolakodók érkeztek volna a Csengettyűs Vendégházba, de a lakosság fellázadt a hír hallatára.
Zoom
Aláírásgyűjtés kezdődött Őcsényben (Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet)
Fülöp János, a település polgármestere a Magyar Nemzetnek azt mondta: "Itt 11 évig nyugalom és béke volt, elegem van, a falu lakóit nem lehet egymásnak ugrasztani. Holnaptól hivatalos, de lemondok". Az ügyről nem akart többet nyilatkozni.
A Csengettyűs Vendégház nincs messze a főtértől. A szálláshely csak előzetes bejelentkezés alapján fogad vendéget, amúgy zárva van. Szembe vele van az általános iskola.
– Én nem voltam a falugyűlésen, de hallottam, hogy nagy cirkusz volt. Amúgy én se szeretném, hogy migránsok jöjjenek a faluba – nyilatkozta egy őcsényi asszony. Látta a tévében, hogy külföldön miként viselkednek a migránsok, mindenkit megerőszakolnak. A polgármester lemondását azonban nagyon sajnálja.
Aláírásgyűjtés is kezdődött Őcsényben, amelynek lényege, hogy se most, se soha nem akarnak migránst látni a településen. A Magyar Nemzet újságírói a helyszínen nem találtak olyan embert, aki támogatta volna a betolakodók üdülését.
Zoom
A Csengettyűs Vendégház (Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet)
"Mindig így kezdődik, aztán egyre többen jönnének"
– A vendégházzal szemben van az iskola, féltjük a gyerekeinket. A környező falvakból is ide járnak a gyerekek, eddig nem kellett értük jönni, busszal nyugodtan haza tudtak menni – mondja az egyik szomszéd. Biztos abban, hogy a kedélyek még jó ideig nem fognak lecsillapodni. Ő ott volt a falugyűlésen, szerinte mindenki a migránsok ellen volt. Attól is fél, hogy fertőzéseket hoznának be a faluba, de már azt is hallotta, hogy az üresen álló házakba is beköltöztetnék a "menekülteket". Nem hisz abban, hogy csak néhány napig maradtak volna. – Mindig így kezdődik, aztán egyre többen jönnének. Miért rajtuk segítenek, van itt elég szegény magyar család is – látja tisztán a nyugdíjas asszony.
Zoom
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
A vendégház tulajdonosát, Fenyvesi Zoltánt telefonon tudták elérni. Elmondta, hogy 6 éve üzemel a vendégház, már korábban is üdültetett itt saját pénzből rászoruló családokat és gyerekeket. Ezúttal ő jelentkezett a Migration Aid hirdetésére, a 9 személyes házba 6-7 gyerek és a kísérő felnőttek érkeztek volna egy hétre. Négy ilyen turnusról volt szó, kisebb megszakításokkal.
– Abban bíztam, hogy a falugyűlésen normális vita lesz, ahol meg lehet győzni az embereket, de hiába mondtam el, hogy gyerekekről van szó. Semmi megbeszélésre nem volt lehetőség – meséli Fenyvesi Zoltán. Úgy döntött, hogy ideiglenesen visszalép a "menekültek" üdültetésétől. Nem gyávaságból, de nem gondolta volna, hogy ebből háború tör ki a faluban, és összevesznek az emberek a kocsmában. A falugyűlés utáni éjszaka egyébként kiszúrták a kocsija kerekeit.
A település kocsmájába betérve azt hallják, hogy senki nem sajnálja a szálláshely tulajdonosát, inkább úgy tartják, örüljön, hogy ennyivel megúszta.
– Dolgos emberek vagyunk és segítőkészek, de menjenek haza a migránsok és építsék a saját hazájukat – vélekednek a kocsma vendégei.
(MNO nyomán)
Kapcsolódó: