Minden akadály elhárult a VÉDA-kamerarendszer kiépítése elől a Szentendrei úton, ahol idén több baleset is történt – mondta az InfoRádióban Bús Balázs. Az óbudai polgármester szerint várhatóan 2018-ban már működhet az új rendszer.
Hozzátette, hogy a belügyi tárca és a Budapesti Rendőr-főkapitányság is pozitívan reagált megkeresésre. Kiválasztották a helyszínt, ahol a VÉDA-rendszert fel lehetne szerelni, ez pedig a Záhony utcai csomópont lenne.
A kamerák telepítése jelentős költségekkel jár: sávonként 22 millió forint a kiépítés, így a Szentendrei úton 154 millió forint lesz. Ennek egyik felét a minisztérium és a BRFK, a másikat pedig az önkormányzat vállalja. Bús Balázs közölte: a főváros megígérte, hogy részt vállal a költségekből.
„Minden akadály elhárult a kivitelezés elől. A forrást biztosítottuk, és reméljük, hogy minél hamarabb megvalósul a VÉDA-rendszer, és a Szentendrei útnak egy nagyobb szakaszán csillapítani lehet a száguldozást” – fejtette ki a polgármester. Bús Balázs kiemelte: most is folyamatos a rendősi ellenőrzés a Szentendrei és a Bécsi úton.
Márciusban két ember vesztette életét, miután egy részeg sofőr nekiütközött autójuknak egy jelzőlámpánál. Az egyik áldozat Janza Richárd világbajnok kajakos volt. Júniusban két BMW ütközött össze, az egyik autó egy római kori vízvezetéket is megrongált. Sajtóhírek mindkét esetben arról szóltak, hogy illegális gyorsulási verseny állhatott a háttérben.
Bús Balázs III. kerületi polgármester is megelégelte a helyzetet, és az InfoRádiónak nyilatkozva júniusban bejelentette: Véda-kamerarendszer lesz Óbudán. Az önkormányzat már korábban jelezte, hogy szükség esetén állja a költségek harmadát.
(MNO)