Bezár!
2020. október 21., szerda, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Nem csak fegyvert, katonát is külde(né)nek a törökök a testvéri azerieknek22:23 Bidenék korrupciós ügyét sajnos már tényleg nem lehet az oroszokra fogni22:13 Iohannis a járvány ellenére ragaszkodik a választás megtartásához21:48 A németek újabban nem beterelik, hanem kimentik az élősködőket a vagonokból21:24 Oroszország nem készül karantén bevezetésére21:05 Iskolaőr vetett véget egy verekedésnek (vagy verésnek) Polgáron20:47 A DK-s polgármester üzente meg Kari Gerinek, hogy a XVIII. kerületiek nem kérnek a biciklisávjaiból20:30 A pápát a legkevésbé sem zavarja az egyház tanítása: a buzik bejegyzett élettársi kapcsolata mellett kampányol egy zsidó filmjében20:10 Megfertőződött a német egészségügyi miniszter - meghűléses tüneteket mutat19:51 Merre tovább, nemzeti radikalizmus? - Novák Előd a Hadjárat podcastban19:44 Van egy kis káosz Lagosban19:25 Tündérország vagy Meseország? (x)19:24 Bolsonarónak nem kell a kínai oltás19:03 A francia terrorelhárítási ügyész hét ember ellen javasol vádemelést a tanárgyilkosság ügyében18:46 Lavrov az örmény és az azeri külügyminiszterrel konzultált Moszkvában
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Újraszámlálást követel a Jobbik - megesik, hogy véletlenül máshoz írják a szavazatokat

Reklám

Több olyan körzet is van a Választás.hu adatai szerint, ahol nagyon magas lett az érvénytelen szavazatok száma - írja az Index.
Egy baranyai szavazókörben például furcsamód az összes listás szavazat érvénytelen lett, amit nem a Fideszre adtak le.
Bogdása szavazókörben az egyéni szavazatoknál 41 voks látszik az ellenzéki pártoknál, a listás szavazatoknál pedig nulla. Életszerűtlennek tűnik, hogy 41 ember egyéniben ellenzéki jelölt neve mellé ikszelt, majd ők mindannyian a listás szavazatuknál érvénytelenül szavaztak. Az látszik viszont, hogy ebben a körzetben nincs is olyan ellenzéki szavazó, aki ne adott volna listára érvénytelen szavazatot. Ide kattintva láthatja a Választás.hu összes adatát ebből a szavazókörből.
Az Index olvasója szerint az lehet a magyarázat erre a jelenségre, hogy
Bogdásán 25-tel több listás szavazat volt az urnában mint a névjegyzék alapján megjelentek száma. Ilyen esetben a törvény szerint a többletet minden pártlistáról le kell vonni, tehát mindenkitől 25-öt. Mivel egyéniben egyik ellenzéki jelölt sem ért el 25 szavazatot, ezért valószínűleg a listán sem kapott egyik ellenzéki párt sem 25-öt, így ha levonjuk a többletet, minden ellenzéki párt nullán áll meg. Ez persze felveti azt a kérdést hogy miként keletkezhetett a többlet. A legvalószínűbb indok hogy véletlenül vagy szándékosan 2 listás és 0 egyéni szavazólapot adtak ki a bizottság tagjai 25 választópolgárnak.
Zoom
A Nógrád megye második választókörzetének dejtári szavazókörében pedig hihetetlenül magas lett a pártlistás szavazatok között az érvénytelen: az összes voks 35%-a érvénytelen lett.
Zoom
  • Szintén a választásokon megszokottnál jóval magasabb az érvénytelen szavazatok aránya a budapesti második kerület 044-es szavazókörében, ahol a listás szavazatok közel 11%-a (84 szavazat a 787-ből) érvénytelen volt idén. Az egyéniben a szokásos arány, kevesebb, mint 1% (2 szavazat) volt érvénytelen.
  • A baranyai Pécsudvard 001-es körzet is hasonlóképp járt: 173 érvénytelen szavazat született 338 érvényes mellett.
  •  Egy kaposfői szavazókörben a 396 listás szavazatból 89 érvénytelen (22%).
  • Szokolya település 01-es szavazókörében egyéniben mindössze 7 érvénytelen szavazat lett, listán viszont már 57-en szavaztak érvénytelenül a Választás.hu szerint.
  • A biatorbágyi 002. számú szavazókörben a listás szavazatok 25%-a érvénytelen (192 db), ez az LMP-s Szél Bernadett körzete. Az egész körzetben volt 615 érvénytelen szavazat, abból 192 csak ebből a körből.
Szintén furcsa eset egy bajai szavazókörben látszik, ahol a Választás.hu adatai szerint az MSZP-Párbeszéd jelöltje egyéniben 159 szavazatot kapott, míg a listája nullát, a Fidesz-lista pedig közel száz szavazattal többet kapott, mint a fideszes egyéni jelölt. Természetesen előfordulhat, hogy valaki egyéniben az MSZP-P-re szavazott, listára pedig nem, de ilyen nagy számban legalábbis furcsának tűnik. A Pécsi Stopnak egy ember határozottan állította, hogy az MSZP-re szavazott.
Zoom
Természetesen technikai hiba is állhat az eredmény hátterében, a Nemzeti Választási Irodától megkérdezzük, ez hogy történhetett, és frissítjük majd cikkünket - írja a lap.
Az biztos, hogy a 10-20-30%-os érvénytelen szavazati arány nagyon magas. Összehasonlításképpen: a 2014-es választásokon 4 millió 920 ezer ember vett részt, közülük 64 ezren érvénytelenül szavaztak a listán. Ez a szavazáson résztvevők 1,3 százaléka volt.
A Jobbik szavazóinak gyanúsan nyoma veszett
Két olyan választókörzet is lehet, ahol a listás szavazáson a Jobbikra érkezett voksok valahogy átkerültek a Net Párt nevezetű kamupárthoz.
Sárospatakon a 007. választókörzetben például a Választás.hu adatai szerint a Jobbik 0 listás szavazatot kapott, a Netpárt viszont 122-t. Ez azért is érdekes, mert többen állítják Mikola Gergelynek, a helyi jobbikos képviselő-jelöltnek, hogy nem értik az eredményt, mert ők a listás szavazáson biztosan a Jobbikra szavaztak, így lehetetlen, hogy nulla szavazat legyen most a jobbik mellett.
Zoom
Sárospatakon egyébként egyéni szavazatoknál 151 szavazat érkezett Mikola Gergelyre, listán azonban egy sem érkezett a Jobbikra. Érdekes véletlennek tűnik, hogy abból a 151 szavazóból listán egy sem akart a Jobbikra listán szavazni.
Mikola Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta az Indexnek, hogy átvizsgálják az ügyet, ezért egyesével végigmennek a Jobbik szavazókörein, és átnézik az eredményeket rögzítő jegyzőkönyveket.
Zoom
Ennél bizarrabb eset történhetett Budapest II. kerületének 004. szavazókörében, ahol a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat szintén a Net Párt neve mellé írták.
Ebben a szavazókörben 35-en szavaztak egyéniben a Jobbik képviselőjére, Kovács Tamásra, listán azonban közülük a valasztas.hu szerint egyikük sem támogatta a pártot.
A NVI oldalán az áll, hogy 66 szavazatot kapott a Net Párt, ami azért furcsa, mert Kovács Tamás lefotózta a szavazásról készült jegyzőkönyvet, ami szerinta pártlistán a Jobbikra pontosan 66 szavazat érkezett.
Zoom
A Jobbik közleménye:
Újabb érdekes esetre bukkantak a Jobbik választási megfigyelői Sárospatakon, ahol a párt egyéni képviselőjelöltje, Mikola Gergely 151 szavazatot kapott, listán a Jobbik viszont egyet sem. Ezzel ellentétben érdekes, hogy a NET nevű kamupárt valahogyan 122 szavazót szerzett.
Ez az eset is bizonyítja, hogy a 2018-as országgyűlési választás nem volt tiszta, feltehetően a Fidesz nem bízta a véletlenre a kétharmados eredményt.
Frissítés: Pállfy Ilona azt ígérte még reggel a Fidesz SzektATV-jében: minden csalás ki fog derülni, holnapután kapják meg a pártok az adatokat
Pálffy Ilona szerint nem, de a pártok kapnak rá lehetőséget, hogy ezt maguk is leellenőrizhessék. Holnapután megkapják azokat a dokumentumokat, amikkel össze tudják vetni a nyilvánosságra hozott eredményeket, így kiderülhet, történt-e visszaélés.
Gyurcsány Ferenc arról beszélt az NVI elnöke előtt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy utána kell nézni a választókerületi dokumentumoknak, mivel sokan vannak, akik választási csalások lehetőségéről beszélnek és sok furcsaság történt vasárnap.
Zoom
Pállfy Ilona kezében jó helyen van az NVI, a választások tisztaságához kétség sem férhet
A Nemzeti Választási Iroda elnöke szintén a műsor vendége volt, ahol elmondta, van egy rendszerük, amit jellemzően mindegyik párt igénybe szokott venni, hogy valamennyi szavazókör jegyzékét beszkennelik és egy programmal össze lehet vetni azokat a informatikai adatokkal, amik a választási eredményekről szólnak.
Arra a kérdésre, hogy valaki bele tudott-e nyúlni a választási iroda informatikai rendszerébe este 7 és 10 óra között, amíg nem jöttek eredmények, az NVI elnöke azt mondta, szerinte nem, de pont ezt ellenőrizhetik le a pártok maguk, hiszen, ha történt visszaélés, ki fog derülni akkor, amikor összevetik a beszkennelt dokumentumokat a kiadott eredményekkel. Hozzátette: holnapután a pártok rendelkezésére fognak állni ezek az adatok.
Újfent elmondta a sorban állásokkal kapcsolatban, hogy ő vasárnap este elment a falig és nem tehet róla, hogy ilyen hosszú sorok alakultak ki. „Négy éve kérem a törvénymódosítást”- jelentette ki, majd elmondta, ennek kapcsán déja vu érzése volt, ugyanaz történt, mint a kopaszügyben.
Beszélt arról is, hogy 4 évvel ezelőtt is volt sorbanállás, de akkor jellemzően 3-5 ezer között mozgott az átjelentkezett szavazók száma egy-egy körzetben, így most is erre készültek a választókerületek, de némelyik esetben dupla annyian jöttek átjelentkezéssel szavazni, ezt nem tudták mindenhol lemenedzselni. Hozzátette: volt olyan körzet, a 13. kerületben például, ahol ez is sikerült és 7 órára mindenki leadhatta a voksát, de ez szerinte emberfüggő volt, a tekintetben, hogy helyben ki szervezte a lehetséges megoldásokat.
Arra kérte Rónai Egont a műsorban, hogy jelezze az adásba érkező politikusoknak is, hogy „szíveskedjenek módosítani a törvényt”.
Arra a kérdésre, miért van szükség 2018-ban is ilyen mennyiségű papírmunkára a választással kapcsolatban, azt válaszolta: azért, mert olyan nagy mértékű a bizalmatlanság és „muszáj egy csomó garanciális szabályt beállítani, de ezeket sem mi találjuk ki”.
Beszámoló után jár majd a millió
A választási szoftverrel kapcsolatban azt mondta: az nem állt le, csak a választási honlap, ezért használták végül a 8 évvel ezelőttit, de ezt is előre jelezte a pártoknak, hogy ha gond adódik, a régi oldalt fogják elővenni. Elmondta azt is, az új szoftver 15-20 millió forintba került.
Rónai Egon az 1 milliós jutalomról is kérdezte Pálffy Ilonát, aki erről azt mondta, az összeget azután kaphatja meg, ha beszámolt a parlamentnek a választás végeredményéről.
2. frissítés: Újraszámlálást követel a Jobbik
A párt szerint rendszerszintűek a választási rendszerben hibák és visszaélés gyanúját vethetik a sorozatosan tapasztalt rendkívüli események.
Vizsgálódna az MSZP is
Kedd reggel Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Facebook-oldalára tette ki, hogy Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagjuk kikéri az összes választási jegyzőkönyvet.
Az LMP és a Gabriella-párt is lépett
Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője pedig kedd délután tart sajtótájékoztatót "az LMP vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében" címmel - írja az Index.
Még a Liberálisok is beindultak, a törpepárt is az április 8-i választásokon leadott szavazatok minél gyorsabb újraszámlálását követelik. "A Liberálisok az NVI-től várnak válaszokat a következő kérdésekre: Hogyan történhetett meg, hogy a részvétel adatai az utolsó félórára visszaestek? Miként lehetséges, hogy egyes szavazókörökben csak elrontott ellenzéki szavazatokat találtak? Kik és hol nyúlhattak bele az információs rendszerbe, illetve a begyűjtött szavazatokba?" - írják közleményükben.
A Gyurcsány-párt nem fogadja el a választás végeredményét
A Demokratikus Koalíció (DK) nem fogadja el a választás végeredményét, mert elképzelhetőnek tartja, hogy vasárnap "előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú" csalás történt.
Gyurcsány Ferenc pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, a DK az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy azokat összevethessék az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal.
A politikus emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók és ezeket melyik pártok kapták volna - tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között - mondta.
A pártelnök indoklásként azt mondta, nincs hiteles magyarázat a választási informatikai rendszer vasárnapi összeomlására, ahogy arról sincs kimutatás, hogy a helyreállító munkák nem befolyásolták-e a nyilvánosságnak szolgáltatott adatokat. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer összeomlása miatt nem lehetett interneten mozgóurnát rendelni, amivel sokakat kizártak a részvételből.
Az is gyanús, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor elektronikusan rögzítették a szavazás eredményét - folytatta.
Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy az urnazárás után három és fél órán keresztül nem voltak nyilvánosak az adatok. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy egyes szavazókörökben akár órákig "manipulálják a választás végeredményét, és ha kell, új szavazatokat gyártsanak" - közölte. Szerinte arra sincs magyarázat, hogy a hivatalos adatok szerint az urnazáráskor alacsonyabb volt a részvétel, mint fél órával korábban.
A DK elnöke konkrét példákra áttérve bemutatta egy újpesti szavazókör hivatalos eredménytábláját, ahol jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, de pártja egyet sem. Hozzátette, hogy a Pest megyei Gyömrő egyik szavazókörében egy másik jelöltjükre, Nyeste Andreára 73-an voksoltak, de a DK-ra senki.
Ez nemcsak ésszerűtlen és életszerűtlen, de felveti annak a gyanúját, hogy a listás szavazatok összeszámlálásánál valakik tudatosan csaltak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Hangsúlyozta, hogy 1990 óta nem fordultak elő ilyen anomáliák.
Egy kérdésre válaszolva azt mondta, az általa említett újpesti szavazókörben volt DK-s delegált, vele egyelőre egyeztetnek, mert nem világos, hogy az elektronikus adatrögzítésnél jelen volt-e.
Gyurcsány Ferenc egy másik kérdésre azt mondta, hogy már a választások éjszakáján is tettek bejelentéseket, és most mind a 106 választókerületi elnökükkel konzultálnak a továbbiakról.
Más témára áttérve Gyurcsány Ferenc megfontolandónak tartotta Gulyás Mártonnak, a Közös Ország Mozgalom vezetőjének a felvetését, hogy az ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat. Kiemelte, hogy az ilyen akcióknak csak akkor van esélyük, ha abban a teljes ellenzék részt vesz. Emlékeztetett, hogy korábban pártja képviselői kivonultak a parlamentből, de annak nem volt komoly hatása a közvéleményre.
3. frissítés: Továbbra is a helyzet magaslatán az NVI: egészen hétvégéig nem érhetők el a jegyzőkönyvek adatai
A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó valasztas.hu a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.
A rendszerhiba miatt az NVI honlapján csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott 12 határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.
Nem érhető el azonban a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival. Az MSZP-től kapott információk alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők.
Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap.
A MSZP kétségbe vonja, hogy rendszer a jelenlegi formájában is megbízható, auditált formában működik, mint ahogy azt az NVI elnöke állítja.
Az ellenzéki párt ezért azt kérte, hogy a választási iroda fogadja a párt által delegált szakértőket, és biztosítson betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba.
Miközben egyre több választóköri végeredménnyel, gyanús szavazatszámlálással kapcsolatban merülnek fel kérdések, a szocialisták NVB-delegáltjukon keresztül próbálják beszerezni a helyi választóköri jegyzőkönyveket. A szkennelt dokumentumok átadása azonban szintén napokba telhet.
4. frissítés: Szerdán és csütörtökön átadják a pártoknak a jegyzőkönyveket CD-n
Az NVB szerint sértetlen állapotban találták valamennyi, a külképviseletekről eddig a budapesti választási központba érkezett szavazatgyűjtő urnát. A testület 18 tagja az ülés keretében tekintette meg az Alkotmány utcai központ egyik helyiségében őrzött dobozokat, és szúrópróbaszerű vizsgálat után rendben találta azok állapotát.
Patyi András NVB-elnök tájékoztatása szerint eddig 108 külképviseletről 177 doboz érkezett meg. A többit várhatóan szerda estig szállítják biztonsági kísérettel a választási központba. Az NVB tagjai csütörtökön újra megtekintik az addig beérkező urnákat.
Az ülésen a Nemzeti Választási Iroda Litresits András MSZP-delegált kezdeményezésére bejelentette, hogy szerda déltől átadják az egyéni szavazóköri eredményekről készített jegyzőkönyveket digitalizált formában azoknak a pártoknak, akik ezt kérték. A pártlistás szavazatokra vonatkozó jegyzőkönyveket pedig csütörtökön kapják meg a pártok, ugyancsak CD-n.
(Kuruc.info - Index - ATV - MNO - 24.hu nyomán)
Betekintés az érvénytelen szavazatok gyártásának módjába: Van észszerű magyarázat a szavazatnullázó "hibákra", de rendre a Fidesz járt jól velük
Korábban írtuk:
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready