A ZRI Závecz Research felmérése a szokásos kérdés helyett konkrétan az EP-választásra kérdezett rá, és így már két Jobbik-szövetséges, az MSZP és a DK külön-külön is mintegy kétszer annyi biztos szavazóra számíthat, mint a "szociális néppárt". Az EP-választás jellemzően kevésbé mozgatja meg a vidéket, de 2014-ben még 14,67 százaléknyi szavazat hozta be a második helyre az akkor a néppártosodásnak még csak a vizslásodás szakaszát teljesítő alakulatot. Ezzel szemben a 6 százalék erősen közel van a bejutási küszöbhöz. A felmérés szerint az LMP helyett a Momentumnak áll egy mandátum. A nagy összeborulás annyira meggyengítette a Fideszt, hogy lényegesen jobban áll a listájuk, mint a 2014-es EP-választáson vagy mint ahogy tavaly az országgyűlési választáson szerepeltek, mely utóbbi előtt alulmérték őket. (Ez korábban jellemzően a "szalonképtelen" kisebb pártoknál volt jellemző, a MIÉP és a régi Jobbik is jellemzően alulteljesített a felméréseken. Jelenleg a még új pártnak számító Mi Hazánk áttörése várat magára a közvélemény-kutatóknál...)
Zoom
Nemrég még felülről a második lépcsőfokról mutatták az utat "fel a hegyre", de most a mélybe zuhannak
Közvélemény-kutatást végzett a ZRI Závecz Research, amelyet a hvg.hu ismertetett. 1000 főt kérdeztek meg telefonon április 15-e és 25-e között, a reprezentatív felmérésben az eddig megszokottal ellentétben nem azt a kérdést tették fel a kutatók, hogy ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, kire szavaznának, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy:
majd május 26-án, az EP-választáson kire szavaznának.
A felmérés szerint az EP-választáson biztos szavazó pártválasztók körében
  • a Fidesz 57 százalékon,
  • az MSZP 12 százalékon,
  • a DK 11 százalékon,
  • a Jobbik 6 százalékon,
  • a Momentum 5 százalékon,
  • az LMP 4 százalékon,
  • a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékon,
  • a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Liberálisok 1-1 százalékon áll.
Zoom
Halálos ölelés - az országgyűlési választáson még közel négyszer annyi szavazatot kapott a Jobbik, mint a DK, most a Závecz szerint a felére számíthatnak
Megjegyzések
: a Párbeszéd az MSZP szövetségeseként, a szocialistákkal közösen indul (Jávor Benedek P-politikus a 4. az MSZP listáján); a Liberálisok nem indulnak az EP-választáson; a Jobbik gyenge szereplésére pedig magyarázat lehet az, hogy az EP-választásra kérdezett rá a felmérés, ez lehet az oka annak is, hogy a DK kétszámjegyű százalékon áll.
Egy korábbi Závecz-felmérés szerint a Fidesznek 12, az ellenzéknek 9 mandátuma lenne az EP-választáson. Az április elején ismertetett felmérés szerint a teljes népességre vonatkozó adatok szerint a Fidesz 48,4 százalékon, a Jobbik 14,1 százalékon áll. Az MSZP-t a pártot választani tudók 12,5, a DK-t 7,8 százaléka támogatja. A Momentum 6,3 százalékon áll, az LMP 4,7 százalékos támogatottsággal bírt. Vagyis: a Fidesz 12, a Jobbik és az MSZP-P 3-3, a DK 2, a Momentum 1 mandátumra számíthatott az egy hónappal ezelőtti számok szerint.
Kihagyták az LMP-t és a Jobbikot az összeborulás budapesti részéből, a szavazóik mégis örülnek az MSZP-DK-s vezetésű koalíciónak
Az ellenzéki szavazók nagyon is díjazzák azt, ha a pártjaik összefognak a Fidesz ellen. A Závecz Research kutatás szerint még a budapesti együttműködésből kimaradó LMP-s és jobbikos szavazók is lelkesek - írja az Index.
Gyöngyösi Márton Jobbik-frakcióvezető és Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt a Jobbik majálisán felváltva szidta a közvélemény-kutatókat, amelyek szerintük torzítanak, „pénzért hazudnak”. Csak sejthető, hogy a Závecz Research friss adatsorát hová sorolják majd, de feltehetően nem fognak örülni:
eszerint ugyanis a Jobbik és az LMP szavazói nagyon mást gondolnak a budapesti összefogásról, mint a pártvezetőik és Puzsér Róbert.
Április elején jelentette be az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd, hogy közös polgármesterjelöltekben állapodtak meg Budapesten, és mindenhol egy jelöltet indítanak a Fidesz ellen. Az LMP ugyan részt vett a tárgyalásokon, de nem állapodott meg a többiekkel, a Jobbik részvételének szükségességéről nincs konszenzus.
Az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum összefogott és megnevezte a közös polgármesterjelöltjeit. Az LMP és a Jobbik nincs a buliban. Itt a lista.
A megegyezés bejelentése után nem sokkal közös közleményt adott ki a Jobbik és az LMP, illetve a Sétáló Budapest kampányfőnöke (Puzsér Róbertet ők jelölik főpolgármesternek). Eszerint „ez a megállapodás nem a változást és nem az ellenzéki győzelmet szolgálja, hanem a parkolási maffiát és a korrupt szocialista világ túlélését” – írták. Majd azóta is folyamatosan támadták a megállapodást.
A Závecz Research április 15-25. között készített telefonos kutatást 1000 fős országos mintán, hogy megtudja a választók véleményét is a (fél)összefogásról.
Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum megállapodást kötöttek Budapesten, ennek értelmében minden kerületben csak egy, közösen támogatott polgármester-jelöltet állítanak a fideszes jelölt ellen. Ön ezzel egyetért? – szólt a kérdés. Az Index által elkért adatsor szerint az ellenzéki pártok szavazói jellemzően díjazzák ezt a megegyezést. A következő arányban értenek egyet az adott párt szavazói:
MSZP: 84%
DK: 96%
Momentum: 91%
Jobbik 67%
LMP: 94%
Bizonytalan: 58%
Összes ellenzéki szavazó: 71%
Megjegyezendő, hogy a többi válaszadó sem feltétlenül ellenzi a megállapodást: a bizonytalanok 24, az összes ellenzéki szavazó mindössze 17 százaléka fejezte ki egyet nem értését (a többiek nem tudommal válaszoltak).
Az MSZP-sek és DK-sok álláspontja nem meglepő, ezek a pártok régóta szorgalmazzák az összefogást. Bár a Momentum felől érkeztek olyan hangok, hogy belső megosztottság van azzal kapcsolatban, helyes lépés volt-e összefogni, a szavazóik többsége támogatja az összefogást.
Zoom
Gyöngyösi Márton, Stumpf András és Puzsér Róber a Jobbik majálisán 2019. május 1-jén (fotó: Nagy Szabolcs / Index)
Érdekesebb az LMP és a Jobbik esete, amely pártok ugyebár támadják a megállapodást. A jobbikos szavazók kétharmada ezek szerint örül az összefogásnak, az LMP-sek pedig még inkább összefogáspártiak. Vagyis a jelek szerint e pártok vezetése szembekerült a választói akarattal.
Talán még fontosabb, hogy mit gondolnak azok, akik a legtöbben vannak: azok, akik nem választottak pártot. Noha a bizonytalanok megosztottabbak (ez általános jelenség), még az ő körükben is több, mint kétszer annyian támogatják a megállapodást, mint amennyien ellenzik (58% támogatja, 24% ellenzi).
A fideszes szavazók véleménye azért nem szerepel az adatsorban, mert ebben az esetben az ő véleményük kevésbé releváns.
(Kuruc.info - HVG - Index nyomán)
Kapcsolódó: