Augustus Trump császár Mike Pompeo külügyminiszter útján bejelentette, hogy az Izrael által Ciszjordániában 1967-ben katonailag elfoglalt területek nem számítanak megszállt területeknek, az ott létrehozott, az eredeti lakosság etnikai, vallási és nyelvi összetételét lényegesen átalakító zsidótelepülések építése pedig megengedett. Trump korábban a szintén megszállt, s időközben már be is kebelezett szíriai Golán-fennsíkot is odaajándékozta Izraelnek. Trump ámokfutását most az EU kívánja közös nyilatkozatban elítélni, ám hazánk már jelezte, hogy megvétózza a zsidótelepülések jogállását feszegető nyilatkozatjavaslatot – írja a Há-Mevászér című izraeli napilapra hivatkozva az ’Árúc 7 izraeli hírportál.
Zoom
David Lau, Izrael országos askenázi főrabbija és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2019. november 18-án (fotó: Árvai Károly)
Orbán Viktor ugyan még nem bír világtérképet átrajzoló hatalommal (majd ha ennek is eljön az ide, neki előbb itt, a környezetünkben kell tevékenykednie – H. J.), de a távoli Közel-Keleten már segédkezet nyújtott Trump határmódosító kezdeményezéséhez. Orbán Viktor ugyanis arra utasította az Európai Unióban tevékenykedő magyar diplomatákat, s magát Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági minisztert, hogy vétozzák meg az Amerikai Egyesült Államoknak a megszállt területeken épített zsidótelepülések jogállására vonatkozó politikájának megváltoztatását elítélő 28 EU-tagállam tervezett közös nyilatkozatát.
Zoom
Köves Slomó és Semjén Zsolt az EMIH-vel kötött egyezmény aláírása után a Karmelita kolostorban
A Há-Mevászér című ortodox vallásos izraeli napilapot idéző ’Árúc 7 hírportál azt is leírja, hogy Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter – Orbán Viktor kezdeményezésének megfelelően – személyesen utasította a magyar diplomatákat, hogy vétózzanak meg minden, a zsidótelepek nemzetközi jogállását feszegető határozati javaslatot. Amikor ez a magyar szádék kiderült, Németország és Franciaország úgy döntött, hogy külön nyilatkozatot tesznek közzé. A Há-Mevászér azt is közli: „Egyelőre még nem ismertették az EU-tagországokkal a közös nyilatkozat tervezett szövegét, mert Szijjártó Péter máris világossá tette, hogy országa minden olyan nyilatkozatot megvétóz, amely az izraeli zsidótelepülések jogállásával foglalkozik”.
Zoom
Telepes asszonyok a Betlehem melletti Pnéj Kedem zsidó településen (fotó: Time of Israel)
Köves Slomó rabbi a Há-Mevászér című izraeli újságnak nyilatkozva a fenti hírrel kapcsolatban elmondta: „Magyarország az elmúlt években Izrael legjobb barátjává vált az Európai Unión belül. Mindezt igazolja az Orbán Viktor miniszterelnök és Dávid Lau, Izrael országos askenázi főrabbija között Budapesten, a múlt héten lezajlott megbeszélés is, (amelyen elhangzott – H. J.), hogy Magyarország Izraelt nem csak gazdasági partnerének tekinti, hanem a két ország kapcsolata egyben közös értékeken is alapul”, fejtette ki Slomó rabbi az izraeli lapnak, majd hozzáfűzte:
Nekünk, magyarországi zsidóknak ez nagyon fontos, jó hír nem csak az izraeli testvéreinkkel való együttérzésünk, azonosulásunk szempontjából, hanem az Izraellel ápolt barátság egyrészt a zsidók, másrészt a magyarországi zsidó közösség iránti barátságot is jelenti.
Hering J. – Kuruc.info