A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója Köves Slomóra hivatkozva nevezte alaptalannak a Kossuth Rádió csatornaigazgatójává kinevezett Siklósi Beatrixot érő vádakat. Az EMIH vezető rabbija ezt követően egyértelműen elítélte Siklósi kinevezését a Neokohn számára.
Zoom
Ízelítő a zsidó kampányból
Papp Dániel kiemelte: amíg ő irányítja az MTVA-t, garantálja, hogy a közmédia műsorai továbbra is nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül szolgálják minden ember érdekét.
Néhány további "tiltakozó" "intézmény": Tiszafüredi Menóra Alapítvány, Zsidó Közösségi Fórum Szövetség, Az Élet Menete Alapítvány, Szim Salom Egyesület, Klezmerész Kulturális Egyesület, Hanoar Hatzioni Egyesület, JCC Budapest - Bálint Ház, Maccabi VAC, Izraeli Kulturális Intézet, Haver Alapítvány, Holokauszt Emlékközpont, Limmud Alapítvány, MAZS Alapítvány, Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Gólem Színház, Centropa Alapítvány, 2B Alapítvány, Mazsihisz Ifjúsági Csoport, Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola, Lauder Javne Iskola, Dor Hadas Egyesület, Hasomer Hacair Egyesület, Bet Orim Progresszív Zsidó Egyesület, Autonómia Alapítvány, Magyarországi Cionista Szövetség és Tagszervezetei, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület...Siklósi Beatrix kinevezése ellen több zsidó szervezet, köztük a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) is tiltakozott nyílt levélben, kifogásolva, hogy nem elég elfogulatlan, és antiszemita tartalmakat terjeszt. Papp Dániel a szervezetnek írt levelében közölte: mélyen egyetért a szervezettel abban, hogy az antiszemitizmusnak még csak megtűrt helye sem lehet a közéletben; a közszolgálati médiában és a kereskedelmi csatornákon is a leghatározottabban fel kell lépni ellene. „Magyarországon ebben közmegegyezés van, ezért is alakulhatott ki hazánkban a polgárok és a történelmi egyházak között együttműködés. Biztosíthatom Önöket arról, hogy a közmédia is ezen elvek mentén marad” – írta levelében a vezérigazgató.
Papp Dániel hozzátette: miután ebben egyetértés van, váratlanul érte a nyílt levél, „amelyet több szervezet jegyzett, és amely az egyik legkiválóbb munkatársunkat érinti”. „Különösen azért, mert a Siklósi Beatrix által korábban vezetett M5 kulturális csatorna műsorában, többek között maga Köves Slomó vezető rabbi is tiszteletét tette, nem említve semmilyen kifogást, problémát Siklósi Beatrix személyével kapcsolatban” – jegyezte meg a vezérigazgató. Papp ezt követően Siklósi egyéb érdemeit sorolta fel, hozzátéve, hogy a közmédia „nemre, fajra és felekezethez való tartozásra tekintet nélkül” dolgozik.
Slomó kikéri magának
A Neokohn a kérdéses nyilatkozatról megkérdezte az EMIH vezető rabbiját, aki így felelt:
Jómagam mind személyesen, mind intézményesen Siklósi Beatrix összes korábbi – és legutóbbi – kinevezéseit elfogadhatatlannak tartom és tartottam. A rám történő nyilvános hivatkozást a leghatározottabban utasítom vissza és kikérem magamnak.
Hozzátette:
Az esetenként Szálasi-idézetekkel nyitó Éjjeli menedék című műsor szerkesztőjének, Siklósi Beatrixnak a nézeteit egyaránt érzékletesen szemléltetik munkásságának rasszista és antiszemita képvilága, a Kuruc.infón hirdetett Magyar Média Iskola, vagy a tokajhegyaljai zsidó zarándokokkal kapcsolatban tett Facebook-bejegyzései. Egy olyan ember, aki korábban a holokauszt-tagadó David Irvinggel, Budaházy Györggyel, Ifj. Hegedűs Loránttal készített műsort, semmilyen formában nem alkalmas a közmédia szolgálatára.
„Ha a nehezen félreérthető korábbi megnyilvánulásaival és szakmai munkásságával kapcsolatban akár személyes, akár közéleti közölnivalója van a Kossuth Rádió új csatornaigazgatójának, akkor erre bizonyára számos lehetőség áll rendelkezésére. Mindennek azonban nem sok kapcsolódása van ahhoz, hogy egy rabbit meghívnak a köztévébe, és ott a közelgő Peszach zsidó ünnepről mesél, amint ez az inkriminált M5-ös szereplés esetében történt. Bízom benne, hogy nem nekem kell egyértelművé tennem a MTVA vezérigazgatója számára, hogy a közmédia nem a kinevezett szerkesztők és főszerkesztők hitbizománya, hanem a közé. Egy vallási vezető meghívása a közmédiába nem személyes szívesség, kegy, hanem közfeladat-ellátás, amit egy felelős vallási vezető feladatának megfelelően a képviselt értékek hirdetésére használ”.
Siklósi Beatrix ellen természetesen a TEV is tiltakozott. Többször is. Indoklásuk:
rendszeresen antiszemita posztokat, rasszista vicceket, és kuruc.infós írásokat osztott meg a Facebookon.
Valóban kellemetlen lehet, hogy a nagy nyilvánosság elé tártuk ezt - és sok száz másik, hasonló esetet...