2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:01 Egymás után a vírussal is összefogtak a ballibek: "erre van szükség ahhoz, hogy Orbán rendszere elinduljon a bukás felé"10:37 Kína holdjárója már több mint 424 métert haladt előre a Hold távoli oldalán10:12 Rajzfilmhős lett Puskás Ferencből, íme az első rész09:52 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket09:48 Újra megnyílt a balassagyarmati határátkelő az ingázók előtt09:37 Türkmenisztánban a torkánál ragadták meg a kérdést: egyszerűen "betiltották" a koronavírust09:17 Egy louisianai szektavezérnek "Isten azt mondta", ne törődjön a járvánnyal09:01 Tizenhárom éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata08:50 Fagyos idővel indult az április Erdélyben08:45 Még a végén a macskák számára is kijárási tilalmat rendelnek el08:31 Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai08:04 Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Lázár nem ment el Orbán évértékelőjére, és amúgy a "deszegregáció" pártján áll

Reklám

Bár meghívták, de mégsem volt jelen Lázár János Orbán Viktor múlt vasárnapi évértékelő beszédén, helyette egy kézilabda-mérkőzésen vett részt Szegeden. Abban sincs semmi rendkívüli szerinte, hogy csak aznap reggel döntötte el, hogy oda megy, ahol végül Csányi Sándor OTP-vezérrel volt jelen.
Lázár kancelláriaminiszterként indította el a Kormányinfót, ezzel kapcsolatban elmondta, korábban nem volt arra példa, hogy más is tartotta volna ezt a műfajt, manapság a miniszterelnök is kiáll Kormányinfóra, igaz, szigorúan csak egyszer egy évben. A politikus szerint ez „jó és pozitív dolog”, hogy időkorlát nélkül válaszol az újságírók kérdéseire.
Az idei nemzeti konzultációval kapcsolatban megjegyezte, hogy ez minden évben van, mert a Fidesz a konzultációkra építve vezeti az országot, és nem hagyja ki a választókat a döntésekből. Kérdésre elárulva, mi a különbség számára a népszavazás és nemzeti konzultáció között, azt felelte: helyesnek tartja azt a demokráciaértelmezést, amely a választópolgárokat megkérdezi és bevonja a hatalomgyakorlásba. Nem gondolja azt sem, hogy ezek manipulatívak lennének, hiszen részben a kormányzati szándékok megerősítését vagy gyengítését szolgálhatja, ráadásul minden esetben szenzitív kérdésekről van szó, mint bevándorlás vagy családvédelem.
Hol húzódik a jogállam határa
Lázár János annak sem tulajdonít nagy jelentőséget, hogy a jelenlegi konzultációban szereplő témák hogyan kerültek a felszínre. Ezek szerinte nem most kezdődtek, és még a kormány tagja volt, amikor már szó volt az iskolai szegregációról és a börtönben lévők kártalanításáról is. Bár ezek voltak már napirenden korábban is, de szerinte azért kerülhetett ennyire előtérbe most, mert most jutott el abba stádiumba a két ügy, hogy tömegesen kell pénzeket kifizetni. Majd hozzátette azt is a volt kancelláriaminiszter, hogy a politika világában „természetesnek és evidenciának” vehetjük azt, hogy „mindenki a saját szája íze szerint szeretné befolyásolni az embereket”.
Ehhez kapcsolódva megjegyezte, hogy egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása vagy nem végrehajtása komoly következményekkel járó dolog. Mindenkinek üzen az, hogy egy kormány végrehajtja-e a bírósági ítéletet vagy sem. Óriási dilemma ugyanis, hogy melyik a fontosabb érdek, a bírósági ítélet betartása vagy a társadalmi igazságosság elve.
Hogy hol húzódik a jogállam határa, azt felelte: például a jogerős bírósági ítélet végrehajtásánál. Ezért is komoly dilemma a kormánynak, aki kezdetben bejelentette, hogy nem fizet, majd azt, hogy igen, majd jött a felfüggesztés és a konzultáció is. A gyöngyöspatai cigányok szegregációjára kitérve elmondta, hogy az országnak komoly tartaléka van a magyarországi cigányságban, már ami a munkaerőpiacot illeti. Még a jelenleginél is többet kellene foglalkozni ezeknek az embereknek a felzárkóztatásával, az viszont komoly szakmai vita, hogy egy gyereknek a szegregált vagy deszegregált iskola jobb-e, ő maga a deszegregáció pártján áll.
Változást várnak a szavazók
Az önkormányzati választás eredménye szerinte finoman fogalmazva is „megfontolást igényelne”, és szerinte a fideszes szavazók üzentek elsősorban, hogy változzanak, máskülönben elveszítik az ő szavazataikat.
Mint mondta, elég monolitikus a Fidesz belső vitakultúrája, ő azonban ragaszkodik a véleménye elmondásához. Szerinte azzal tesz jót, ha felhívja a figyelmet a kockázatokra, és a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek ezekkel, minthogy 2022-ben a választási vereségen zokogjanak.
(atv nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready